НОВИНИ

Изравнени сили преди парламентарните избори в Швеция

В навечерието на парламентарните избори в Швеция, десницата и левицата са с почти изравнени позиции. Прогнозите обаче показват възход на крайнодесните Шведски демократи, чието влияние в обществото расте на фона на отлив на гласове от традиционните партии. Тази вечер са последните митинги и телевизионни дебати, преди утрешното гласуване.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:46, 08.09.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

По време на кампанията политиката спрямо мигрантите беше ключовата тема за шведските избиратели. Те ще гласуват за първи път, откакто през 2015 г. 10-милионна Швеция прие 163 000 мигранти, предимно от Сирия и Афганистан - най-много спрямо населението си от всички европейски страни. Впоследствие властите затвориха границите и въведоха редица ограничения за търсещите убежище.

Стефан Льовен, министър-председател, Шведски социалдемократи: Ние преначертахме имиграционната политика и сега трябва да поддържаме същото ниво като останалите европейски страни и да оказваме помощ в рамките на съюза.

В последните часове преди вота Льовен предупреди, че да се гласува за крайнодесните Шведски демократи е "опасно" и "контрапродуктивно". По думите му това е като "да гасиш огън с алкохол".

Но подкрепата за Шведски демократи от 13% на изборите през 2014 г. сега се очаква да достигне 20%. Партията с неонацистки корени е за прием на по-малко мигранти и за референдум за членството в Евросъюза. Привържениците ѝ смятат, че прочутата социална система на страната е поставена под натиск заради приема на мигранти и че за бежанците са дават повече пари, отколкото за тях.

Джими Окесон, лидер на партията Шведски демократи: "Нашият изборен манифест е за по-отговорна и не толкова скъпа миграционна и интеграционна политика и искаме свободно пространство, когато става дума за квоти за бежанци, за да можем да решим мигрантския проблем."

Прогнозите са Шведски демократи да спечели най-много гласове като самостоятелна партия, макар и без изгледи да бъде поканена да влезе във властта. Лявоцентристкият блок около Социалдемократите на Льовен има лек превес пред обединението на дясноцентристките партии, но без шансове за мнозинство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал с крайнодясна младежка организация в Белгия
Скандал с крайнодясна младежка организация в Белгия
Меркел за референдума в Македония: Исторически възможности не изникват всеки ден
Меркел за референдума в Македония: Исторически възможности не изникват всеки ден