НОВИНИ

Правителството гласува увеличение на минималната пенсия

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков информира днес в МС, че правителството е одобрило проекта на промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване и той ще бъде внесен в НС. Това е първата стъпка към повишаването на минималните пенсии, коментира вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и отбеляза, че това е било една от основните задачи и приоритети в програмата на "Обединени патриоти".

bnt avatar logo
от БТА
13:36, 08.06.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
правителството гласува увеличение минималната пенсия

Министърът изрази надежда промените да бъдат подкрепени в парламента, за да може да влязат в сила от 1 юли и да бъдат изплатени по-високите размери на минималните пенсии, които от тази дата се предлага да нараснат на 180 лева. От 1 октомври в същия законопроект е предвидена и втората стъпка на увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 180 на 200 лева.

Министърът уточни, че оценката на допълнителния разход за изплащане на по-високите минимални размери на пенсиите е за около 100 млн. лева до края на година, и допълни, че това увеличение няма да доведе на нарастване на планирания размер на субсидията от централния бюджет за покриване на недостига от средства по бюджета на ДОО, защото текущото изпълнение показва, че има преизпълнение на плана за приходите за първите четири месеца с около 100 млн. лева, което ще покрие по-високия разход, който ще дойде от увеличените минимални размери на пенсиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взривно устройство избухна в посолството на САЩ в Киев
Взривно устройство избухна в посолството на САЩ в Киев
Наводнения заради валежите в София и областта
Наводнения заради валежите в София и областта