НОВИНИ

Не пийте вода от пластмасови бутилки, престояли в кола в горещите дни

Това посъветва кардиологът доц. Сотир Марчев в студиото на "Денят започва". Той обясни и как рязката смяна на температурите през лятото заради климатиците действа на сърцето. Повишеното движение и здравословното хранене променят хормоналната активност на мастната ни тъкан, така че лятото е периодът, когато човек трябва да се опита да отслабне, каза доц. Марчев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 12.07.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Хората с нормално тегло живеят най-дълго, тези, които са с наднормено тегло, живеят по-кратко, тези, които са под нормалното тегло – също. Болестите и старостта ни карат да отслабваме и ако от сърдечна недостатъчност пациентът не отслабва, болестта не е толкова тежка, заяви доц. Марчев - директор на болница за инвазивна кардиология в Плевен.

Той разясни, че през лятото инфарктите намаляват, горещините понижават артериалното налягане, хипертоничните кризи рязко спадат. Добре е климатиците в горещите дни да бъдат настроен на температура не по-малко от 25 градуса. Най-ниската смъртност при хората е при температури между 18 и 25 градуса. Топлината разширява повърхностните кръвоносни съдове с цел да не прегреем и артериалното налягане на повечето хора спада.

Доц. Марчев посъветва да не пием течността от пластмасовите бутилки, които са престояли в кола в горещите дни, защото стените на пластмасовата бутилка отделят вредни вещества. У децата те причиняват ранен пубертет, при възрастните – оплешивяване, рак на гърдата.

Вижте разговора с доц. Сотир Марчев в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола-бомба уби 9 души в Багдад
Кола-бомба уби 9 души в Багдад
Мeглена Кунева: Няма да има нови буквари за първи клас тази есен
Мeглена Кунева: Няма да има нови буквари за първи клас тази есен