НОВИНИ

Какви ще са политическите последици в Германия след атаката в Берлин?

След поредното нападение в Германия за тази година, германците настръхнаха, а мнозина посочиха Меркел за отговорна заради политиката си към бежанците.

bnt avatar logo
от Александър Андреев
17:04, 20.12.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Политическо земетресение. Метафората е изтъркана, но в случая си е на мястото. Самото ужасяващо кръвопролитие и задълбочаващата се у хората увереност, че то има връзка бежанците и с ислямисткия тероризъм, със сигурност ще разместят тектоничните плоскости в германската политика броени месеци пред изборите за Бундестаг идната есен.

Лидери на намиращата се във възход популистка партия „Алтернатива за Германия" веднага заявиха, че тъкмо бежанската политика на Ангела Меркел е виновна за трагедията - макар че фактите още не се знаят.

Но в тревожно, дори смутно време като сегашното е достатъчно да имплантираш това съобщение в главите на хората и то занапред ще работи за теб. Разбира се, мнозинството политици се опитват да запазят спокойствие и апелират към здравия разум, към желанието да се живее свободно и отворено и към чувството за общност на хората.

В обръщението си днес обяд канцлерката Ангела Меркел каза:

„Ние не искаме да живеем, парализирани от страха пред злото. Трудно е да се каже в този час, но въпреки това: Ще намерим сили за живота си, такъв, какъвто искаме да го живеем в Германия - свободни, открити и заедно. Благодаря ви."

С подобни призиви към хората се обърнаха още вътрешният министър Томас Де Мезиер и председателят на Бундестага Норберт Ламерт, който предупреди, че в момента не бива да се търсят прости решения.

Кардиналът на католическата църква Райнхард Маркс прозорливо фиксира самата същина на проблема в момента.

"Не бива да позволяваме на тероризма да внесе разлом в обществото ни", каза той.

Независимо от призивите към разум и спокойствие обаче този разлом постепенно се разширява. До изборите за Бундестаг от едната му страна ще останат всички традиционни, демократични партии в Германия, а от другата - популистите, които ще се превърнат в сериозна политическа сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 ферми в Пловдивско под карантина заради птичия грип
20 ферми в Пловдивско под карантина заради птичия грип
Президентът в Черна гора: Всяка държава се нуждае от надеждни партньори
Президентът в Черна гора: Всяка държава се нуждае от надеждни партньори