НОВИНИ

Какво представлява ресор "Дигитализация" в ЕК?

Ресорът "Дигитализация" е приоритетен за Европейската комисия. Кога е създаден и какви са основните задачи пред заемащия този пост - вижте коментара на нашия кореспондент в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:06, 09.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

За "Дигитализация" до края на миналата година отговаряше Гюнтер Йотингер, който обаче пое ресора на Кристалина Георгиева - бюджет и човешки ресурси. Временно от първи януари дигиталната икономика беше поета от естонския комисар Андрус Ансип, който отговаря и за единния дигитален пазар. От Европейската комисия нееднократно са повтаряли, че този ресор е изключително важен, защото Европа има да наваксва по отношение на дигитализацията.

Америка например е много по-развита в това отношение. Според един неотдавнашен доклад на Европейскта комисия всяко забавянето на процесите на дигитализация след 2020 година би означавало 600 милиарда евро годишни загуби за европейските икономики. Така че този ресор се смята за много важен и това, че се дава на българския еврокомисар означава, че Брюксел оценява кандидата на София.

Това, което винаги са казвали в Брюксел през последните месеци, докато се изчакваше нашата кандидатура беше, че портфолиото се определя според кандидатурата. Коментари за Мария Габриел все още няма и това е очаквано. Европейската комисия избягва да коментира неща, които не са официално потвърдени. Разбира се неофициално се обсъжда кандидатурата на Габриел и тя се приема положително, защото Габриел от един от много активните евродепутати.

Това, което което председателят Юнкер винаги е казвал през последните месеци е, че уважава българското решение да се изчака с номинацията до провеждането на изборите. Единствената забележка, която той си позволи при срещата с президента Радев тук в Брюксел беше, че би желал дама да бъде следващия комисар, защото цитирам си имаме достатъчно момчета тук.

Ако Мария Габриел утре бъде предложена от премиера Борисов тя трябва да започне подготовка за изслушването си от Европейския парламент, което както знаем от предишни години е доста сериозен изпитание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският посланик: Най-важното сега е да не забравяме уроците от войната
Руският посланик: Най-важното сега е да не забравяме уроците от войната
Въвеждат нови правила за рецептурните книжки на хронично болни пациенти
Въвеждат нови правила за рецептурните книжки на хронично болни пациенти