НОВИНИ

Кандидатите за поста генерален секретар на ООН

Освен престижна, позицията ,за която се бори Ирина Бокова е свързана и с редица тежки ангажименти и отговорности. По думите на първия титуляр на поста Трюгве Ли - следващият генерален секретар на ООН ще наследи "най-невъзможната работа на света". Той трябва да вдъхне нов живот на 70 годишната организация на фона на нарастващо световно население, рискове за баланса на ресурсите и повишено напрежение по света. Кои са кандидатите досега за новите предизвикателства? вижте в следващия матариал.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:51, 12.04.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Най-малко 53 страни искат дама на поста генерален секретар. В тази насока лобират и редица организации на гражданското общество. Освен Ирина Бокова кандидатките са още три.

Весна Пусич е външен министър и вицепремиер на Хърватия. Основава първата феминистка организация в бивша Югославия, организира неформални срещи между хървати и сърби, когато двете страни са във война, защитава правата на хомосексуалистите в пост-комунистическа Хърватия, провокира десницата и църковната йерархия.

Наталия Герман е бивш вицепремиер и министър на външните работи на Молдова, била е и посланик в няколко европейски столици. В ООН е изнестна като защитник на човешките права и равноправието между половете. Западната преса я определя като една от носителките на промяна в глобалната политика.

Бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк ръководи програмата за развитие на ООН. С действията си тя си спечели много приятели сред развиващия се свят в Общото събрание. Досега от нейния регион също никой не е заемал първия пост в ООН.

Следващиге трима кандидати отново са представители на Балканите.

Най-известен кандидат сред мъжете е Антониу Гутериш- бивш премиер на Португалия, и цяло десетилетие до миналата година Върховен представител на ООН за бежанците. На негова страна са доброто познаване на машината на ООН, и опитът с отделните страни-членки. Известен е като страстен оратор с независима линия на поведение.

Данило Турк е сред основателите на модерна Словения, президент на страната от 2007-ма до 20012-та. Има и опит в Световната организация като помощник генерален секретар по политическите въпроси при Кофи Анан.

Черногорецът Игор Лукшич е бивш премиер и настоящ външен министър, от прозападното и пронатовско направление в черногорската политика. Публикувал е и три книги с поезия и проза.

Македонецът Сърджан Керим е бивш външен министър, председател на Общото събрание от 2007-ма до 2008-ма година. Изтъква опита си в бизнеса като ръководител на медийна компания в Скопие и владеенето на девет езика, макар и четири от тях да са доста близки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
104 случая на доказан конфликт на интереси в България
104 случая на доказан конфликт на интереси в България
Експерт: Откритата в Тулуза картина е на Караваджо
Експерт: Откритата в Тулуза картина е на Караваджо