НОВИНИ

Каталуния между независимостта и замразената автономия

Отношенията между Барселона и Мадрид навлизат в нова фаза. Испанските власти трябва да наложат днес контрол над каталунските институции. Много е вероятно на каталунския лидер Карлес Пучдемон да бъдат повдигнати обвинения за държавна измяна.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:57, 30.10.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Барселона - в първия работен ден на обявена независимост и замразена автономия. Сваленият от Мадрид каталунски лидер заяви, че животът продължава в нормалния ритъм. Но едва ли днешният ден ще бъде нормален.

Испанските власти предупредиха Карлес Пучдемон, че ако днес отиде на работа, ще бъде задържан, съден за държавна измяна и вероятно осъден на затвор.

Очаква се испанските власти да поемат контрол на каталунските институции, и цялата документация на Барселона да премине към Мадрид.

Испанският външен министър заяви, че Пучдемон вече не е премиер и ако не е в затвора може да се кандидатира за изборите през декември. Но какви са плановете на каталунския лидер засега не е ясно. Преди време той заяви, че няма да участва в избори.

Каталуния продължава да е разделена. По улиците на Барселона излязоха противници на независимостта.

Целият този процес за независимост разруши нашето общество, разруши семейства. Имам брат-близнак. Той е за независимост, аз - не. Ние се караме, спорим, но никога не обсъждаме.

На демонстрацията се чуваха призиви Пучдемон да бъде изпратен в затвора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 лева глоба за паркиране на тротоар в Пловдив
50 лева глоба за паркиране на тротоар в Пловдив
139 144 лева набра за 4 дни кампанията на БЧК за пострадалите в Бургаско
139 144 лева набра за 4 дни кампанията на БЧК за пострадалите в Бургаско