ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Как се прави домашната ракия?

bnt avatar logo от Здравка Русева
A+ A-
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Варенето на домашна ракия си е дълголетна традиция. През лятото се събират плодове, от които се приготвя домашния елексир. Хубавата ракия става от хубави плодове, смятат майсторите на питието от шуменското село Велино.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Дружинката от село Велино, която миналата година покани премиера на домашна ракия със сланина, отправи отново апел - да не се начислява акциз на домашния елексир.

Петрова: От време оно се е варило ракия и ще се вари вовеки.
Христо Мавродиев: Слагаш плодовете в казана, изчакваш да ферментират, сваряваш, ако не ти хареса, я преваряваш... Пиеш.

Домашната ракия е изключително безопасна, но в умерени количества, съветват хората от Велино. Освен за наздравици, тя е нужна и при болест.

Трифонка Александрова: Като вземем да кашляме смесваме мед, ракия и олио, пием и ни пресича кашлицата. Искаме да кажем, че домашната ракия лекува, а купената не може да лекува.

Иван Точев преди години бил казанджия и знае, че хората на село си правят ракия само за домашни нужди, а не за търговия.

Иван Точев: Ако имам пари, ще отида да си купя от магазина, от магазина знам, че не е качествена, не е по-хубава от тази ракия.
Гинка Кънчева: Домашната ракия е много по-хубава от тази, която е купена. Нашата си е истинска. Ние знаем какво сме сложили в казана.
Димитър Петров: Не може човек да не си налее една чашка, ако трябва две, ако трябва три.

Велинчани вдигат наздравици и се надяват на добро здраве и дълголетие.


ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?