НОВИНИ

Каталунският парламент одобри провеждането на референдум за независимост

Регионалният парламент на испанската провинция Каталуния насрочи референдум за отделяне на автономната област от испанското кралство. Допитването ще се проведе през септември следващата година.

Георги Петров
от Георги Петров
08:51, 07.10.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Новата инициатива за каталунска независимост прибавя пореден проблем към сложната политическа ситуация в Испания, където никоя партия не може да състави самостоятелно правителство въпреки проведените на два пъти парламентарни избори за последните десет месеца.

Управляващата консервативна Народна партия на Мариано Рахой нееднократно е отказвала да обмисли възможността за провеждане на референдум за независимост на Каталуния, където живеят около една шеста от испанските граждани.

През август централната испанска власт поиска от Конституционния съд да анулира резолюция на каталунския парламент от юли, с която се приемаше етапен план за обявяване на независимост.

След гласуването за референдума съдът заяви, че е възможно да се предявят обвинения срещу председателя на регионалния парламент на Каталуния, защото изобщо е разрешил вота. Проучване на общественото мнение в Каталуния през юли показа, че 48 на сто от жителите на региона са за отделяне от Испания - по-малко в сравнение с пика на подкрепата за независимостта, достигнат преди няколко години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училищно посредничество - начин за справяне с насилието
Училищно посредничество - начин за справяне с насилието
Адвокат: Ще нараснат делата задари лекарски грешки
Адвокат: Ще нараснат делата задари лекарски грешки