НОВИНИ

Младен Владимиров, психолог: Хората запълват липсата на информация със страхове

Тези тип престъпления като отвличането са много тежък удар върху социалната тъкан и доверието в българските институции. Това заяви в студиото на "Денят започва" антропологът Харалан Александров. Заедно с психолога Младен Владимиров те коментираха как се отразяват на обществото случаите на отвличания. Според Владимиров липсата на информация води до страхове в обществото като и двамата изразиха надежда институциите да излязат по-скоро с официална информация за случая, както и да бъдат намерени похитителите.

bnt avatar logo
от БНТ
08:19, 12.09.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
Харалан Александров, социален антрополог: В общ план може да се каже, че отвличанията са престъпленията с най- разрушителен ефект по отношение на доверието в институциите. Усещането за безпомощности и за провал на обществото в лицето на овластените институции да защити жертвата, е много изразено. Тези тип престъпления са нещо като пробив в ежедневието, усещането за сигурен свят и пропадане в мрак безумие и страдание.

В студиото на БНТ Харалан Александров заяви още, че в тези случаи има опасно високи нива на нагласи, които са характерни за гетото. "Отвличането са престъпления характерни за страни с две характеристики - много големи социални неравности или страни от третия свят.", т.е по думите му стремежът България да премине към страни от първия свят, е поставено на голямо изпитание и това е изключително тежък пробив. Според него една от основните причини е нарастващата необразованост и оскотяване на част от населението.

"Далеч не е изживян травматичният рефлекс на тоталитарния ум да стоиш далеч от властта. Всеки досег с държавата е повече проблем или неприятност, отколкото подкрепа. Вероятно за много хора досегът до държавата е толкова стресиращ, колкото до подземния свят." каза още Харалан Александров по повод страха на хората да се доверят на институциите.

Младен Владимиров, психолог: Когато ние няма информация, имаме свойство да запълваме липсата на информация със своите страхове, както и да мразим успелите и богатите и може дори да превърнем в герои и кумири тези, които взимат от богатите. Имаме склонност да запълним липсата на информацията с наши вярвания, очаквания и потребности щом държавата не може да се намеси, може да дойде друга форма, която да регулира ситуацията. В една трудна или кризисна ситуация имаме такава нужда, някой да дойде и да регулира този процес.

Според думите на психолога Младен Владимиров разпадът на връзките с другите води до емпатия и това обяснява защо сме склонни към агресия или корупция. "Защото смятаме, че няма кой да ни подаде ръка."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Явор Колев, ГДБОП: И детските сайтове крият рискове
Явор Колев, ГДБОП: И детските сайтове крият рискове
Тихомир Безлов за отвличането: Имаме група, която очевидно не е заловена
Тихомир Безлов за отвличането: Имаме група, която очевидно не е заловена