Хиляди протестират срещу Закона за църковната собственост в Черна гора

Няколко хиляди последователи на Сръбската православна църква (СПЦ) се събраха в Черна гора в събота срещу противоречив законопроект, който според тях ще "открадне" църковна собственост на СПЦ и ще я даде на държавата, предава AFP.

от Агенция "Фокус"
15:56, 21.12.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света
хиляди протестират закона църковната собственост черна гора

Проектозаконът, който трябва да бъде обсъден в парламента до края на годината, се превърна в причина за напрежението между СПЦ - основната религиозна организация в страната, и управляващата партия.

Съгласно законопроекта, религиозните общности трябва да докажат собствеността върху имотите от преди 1918 г., когато Черна гора е загубила независимостта си, за да я запазят.

Сръбската православна църква, която има стотици манастири и хиляди квадратни метра ценна земя в мъничката страна, обвинява правителството, че се опитва да присвои църковното наследство и да използва нейните активи.

Правителството отрича това, заявявайки, че иска само да подреди правата на собственост.

Около 6 000 души, според полицията, са се събрали пред църква в западния черногорски град Никшич, където се провежда Синод на Сръбската православна църква, въпреки студеното и дъждовно време.

"Събрахме се да покажем единство... Ако някой атакува Църквата, един атакува всичко", каза по време на литургия епископ Йоаникие от Будимлийската и Никшичката епархия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Христо Бисеров ocъди пpокуратурата за нeзаконно обвинeниe
Христо Бисеров ocъди пpокуратурата за нeзаконно обвинeниe
Движението по път II-59 Момчилград-Крумовград е възстановено
Движението по път II-59 Момчилград-Крумовград е възстановено