Хиляди украинци излязоха на протест

Хиляди украинци се събраха на протест в Киев. Недоволството им е срещу споразумение, подписано от украинското правителство, което ще позволи провеждане на местни избори в териториите под сепаратистки контрол.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:22, 03.10.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Центърът на Киев се изпълни с десетки хора вчера вечерта, недоволни от плана, известен като "формулата Щайнмайер".

Документът предвижда провеждане на избори в самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск, както и статут за самоуправление на Донбас.

Протестиращите скандираха "срам" и "не на капитулацията".

Лександър Макхно, жител на Киев: Бяхме във война пет години. Не искаме да е било напразно. Много наши момчета загинаха, хора загубиха домовете си. А с един подпис можем да изгубим и страната си.
Наталия Кардаш, жителка на Киев: Дойдох тук, за да кажа, че имам много въпроси. Да кажа, че не знам какво да очаквам от бъдещето. Присъствието ми тук показва, че не съм щастлива от настоящата ситуация и търся отговори.

Споразумението между Киев и Москва открива пътя към четиристранна среща на върха Украйна-Русия-Германия и Франция.

Бившият президент Петро Порошенко нарече споразумението "формула на Путин" и го определи като неблагоприятно за Украйна.

Повече от 13 хиляди души бяха убити в продължилия пет години конфликт в източна Украйна между проруските сепаратисти и украинските правителствени сили.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ДАНС влезе в ДАИ - Пловдив
ДАНС влезе в ДАИ - Пловдив
Отбелязваме международния ден на борбата с насилието
Отбелязваме международния ден на борбата с насилието