Хонконг отбеляза 22-та годишнина от връщането си на Китай

Сблъсъци и демонстрации белязаха 22-та годишнина от връщането на Хонконг на Китай. Специална церемония за отбелязване на събитието се състоя при повишени мерки за сигурност, а полицията използва щитове, за да отблъсне демонстранти, които се опитаха да влязат в парламента.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:24, 01.07.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

На метри от церемонията по издигане на флага, полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне демонстранти.

Хонконгските лидери и гостите проследиха церемонията в градския конгресен център, вместо навън, както е обикновено, а като причина беше изтъкнато лошото време.

От седмици в Хонконг има масови протести срещузаконопроект, който би позволил екстрадиция Китай. Правителството направи крачка назад и обяви, че изтегля текста.

Кари Лам, главен администратор на Хонконг: Ще си взема поука и ще гарантирам, че бъдещата работа на правителството ще е по-близо до хората и ще отговаря на исканията, мненията и възгледите на обществото.

По време на официалното събитие охраната изведе от залата депутатка, която призова за оставка на хонконгската ръководителка.

Елена Вонг, продемократичен депутат: Мисля, че хората протестират срещу закона за екстрадицията и искат оставката на Кари Лам, но не могат да присъстват на тази церемония. Дойдох да изразя тяхното мнение и се надявам Кари Лам да се съобрази.

За днес е планирано поредното протестно шествие. Според организаторите, в предишните две демонстрации са участвали над един милион души.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Меломани посрещнаха Джулай морнинг с Джон Лоутън край Тутракан
Меломани посрещнаха Джулай морнинг с Джон Лоутън край Тутракан
Протест пред КЕВР заради поскъпването на тока, парното и топлата вода
Протест пред КЕВР заради поскъпването на тока, парното и топлата вода