НОВИНИ

Хората под запрещение с шанс за граждански права

Много хора с интелектуални затруднения могат да водят пълноценен живот, ако бъде приет Законопроектът за физическите лица и мерките за подкрепа, който връща гражданските им права. Ще ви разкажем за 45-годишната Станка Петрова от Добрич, която допреди 2 години е била под запрещение. Как се променя животът на жената, вижте в следващия репортаж.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Надежда Карапанчева
17:20, 20.02.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

По-голямата част от живота си Станка е прекарала в домове за лица с умствени затруднения. Там попада както много други, изоставена от роднините си. От 9 години жената живее в защитено жилище в Добрич.

Мария Методиева – Фондация “Св. Николай Чудотворец”
“Познавам Станка от много време, още от годините, когато живееше в Българево. Тя беше много цветна, много усмихната и нямаше как да не запомня прекрасните й сини очи.

Преди 2 години Станка е включена в проект за изграждане на подкрепяща мрежа за хора под запрещение. След като съдът възстановява гражданските ѝ права, жената е включена в програма за временна заетост и е наета на сезонна работа в курорта “Албена”.

Станка Петрова
“Работя като холова камериерка. Почиствам кошчетата край басейните самите да няма боклуци.”

Управителят на комплекса е доволен от работата на Станка, затова подновява договора й.

Мария Методиева – Фондация “Св. Николай Чудотворец”
“Никой между персонала в комплекса не забеляза, че тя е малко по-различна от останалите, напротив изпълняваше всички свои задължения.”

Животът на Станка се променя. Сега тя има право сама да взема решения, разполага със собствени средства, има приятел, с когото иска да живее.

Станка Петрова
“Някои път като ми се обади и има свободно време се срещаме след работа.”

У нас над 7 500 души са под запрещение. Преди 2 години парламентът прие на първо четене проектозакон, който връща гражданските им права и дава възможност за подкрепено вземане на решения. И до днес обаче документът не е приет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за убийството в Борисовата градина тръгва през април
Делото за убийството в Борисовата градина тръгва през април
Като в тъмно огледало - инсталация на Теодор Ушев в Софийска градска галерия
"Като в тъмно огледало" - инсталация на Теодор Ушев в Софийска градска галерия