НОВИНИ

"Като в тъмно огледало" - инсталация на Теодор Ушев в Софийска градска галерия

Как библейски текстове, поезия и високи технологии се срещат в инсталацията на номинирания миналата година за "Оскар" Теодор Ушев? Първата негова инсталация в България се нарича "Като в тъмно огледало" и от днес е достъпна за публика в Софийската градска художествена галерия.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
17:03, 20.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Цялата инсталация е история, изградена от образи и текстове. Над 10 000 рисунки са вградени върху спасителни термични одеала за хора в бедствени ситуации, но тук те са основа за произведения на изкуството. Всеки човек открива текстовете по различен начин с помощта на фенерче с ултравиолетова светлина и вижда точно толкова, колкото иска да види. Те говорят за любовта и за това как не сме способни да видим реалността, защото гледаме като в тъмно огледало.

Теодор Ушев - художник, аниматор и режисьор: От всичките скандали, неща, които се случват, ние не можем да видим цялата картина. Ние сме толкова забутани в скандалите, в негативното и в ежедневното кълване, бих казал, на едни и същи проблеми, че не знаем как да се измъкнем и това е един смислите на тази инсталация.

Теодор Ушев използва нова технология на миксираната реалност в един от модулите си - вижда се със специална каска. Софтуерът е създаден за тази инсталация. Тя ще остане 3 седмици и ще бъде унищожена - целта е разказ за точно определено време, и то в България.

Теодор Ушев - художник, аниматор и режисьор: Не знам как се е случило това, но бюрокрацията и бумащината са стигнали такова ниво в тази държава няма производство на съгласие.

Пространството е конструирано като християнски храм. Проектът е провокация към публиката да открива фалша и да търси скритото послание и вяра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората под запрещение с шанс за граждански права
Хората под запрещение с шанс за граждански права
Гледайте В кадър: Разказ за последната песен на Васил Левски
Гледайте "В кадър": Разказ за последната песен на Васил Левски