НОВИНИ

Мащабна кибератака срещу Туитър и големи сайтове в САЩ

Мащабна кибератака свали за няколко часа няколко от най-големите интернет платформи в Съединените щати. Туитър, Спотифай, Си Ен Ен и "Ню Йорк Таймс" са само част от засегнатите сайтове. В продължение на два часа, стотици хиляди потребители са имали ограничен или никакъв достъп до атакуваните интернет страници.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:42, 22.10.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Около 14:00 българско време в петък, един по един най-посещаваните интернет сайтове стават жертва на хакерската атака. Ударът е насочен срещу хостинг компанията ДИН, която обслужва страниците на медийни компании, платформи за онлайн търговия и социални мрежи. Атаката започва от Източното крайбрежие на Съединените щати, а по-късно се разпространява към други части на страната и Европа. Близо два часа е ограничен достъпът до Туитър, Редит, Амазон, Нетфликс, Пей Пал и много други от най-популярните адреси в интернет.

Джош Ърнест, говорител на Белия дом: Службите за сигурност за се заели със случая. Все още е твърде рано да посочим отговорните за атаката.

Хакерите са използвали лесен за изпълнение, но труден за проследяване метод, който на практика довежда до отказ от обслужване на сайтовете. Самата атака е осъществена чрез заразяване на стотици хиляди слабозащитени устройства, като принтери и камери.

Джей Каплан, експерт по киберсигурност: Хората вече свързват почти всичките си устройства към интернет. Често те са с лесни за разбиване пароли или дори нямат такива. Това, което може да ни успокои е, че в случая става дума само за блокиране на достъп, но не и за източване на информация.

Атаката става в деликатен за киберсигурността в САЩ момент, седмици преди президентските избори в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност в Лондон
Засилени мерки за сигурност в Лондон
Как бежанската криза помага на гръцката икономика
Как бежанската криза помага на гръцката икономика