НОВИНИ

Спешни преговори за спасяване на СЕТА

В Брюксел днес имаше спешни преговори за спасяване на споразумението за свободна търговия на Евросъюза с Канада, блокирано от белгийския регион Валония. Неуспехът повдига въпроса за способността на Общността да сключва изобщо търговски споразумения, отбелязват наблюдатели. Нуждаем се от още време, каза премиерът на Валония, но страните изразиха оптимизъм, че подписване на 27-ми все още е възможно.

bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 22.10.2016 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Не можем да спрем на последната миля, написа в Туитър председателят на Европарламента Мартин Шулц. Той разговаря последователно с канадския министър на търговията Кристия Фрийланд, която отложи полета си, а после и с премиера на Валония Пол Манет. Топката е в полето на Европа, обяви днес канадската страна.

Кристия Фрийланд - министър на търговията на Канада: Време е Европа да си свърши работата. Силно се надявам, че след няколко дни ще мога да се върна заедно с моя премиер и ще подпишем споразумението на 27-ми октомври, както е планирано.

Оставащите проблеми са вътрешни за Евросъюза заключи и Шулц след срещите.

Мартин Шулц - председател на ЕП: В моите очи няма нерешими проблеми. Обсъдихме какъв път трябва да намерим за тази цел, беше представена и Еврокомисията за въпросите, засягащи европейската администрация. За мен дебатът от тази сутрин е начало на трансформиране на процеса в победа за всички участници.

Според белгийската конституция всяко от регионалните правителства трябва да подкрепи споразумението, за да го подпише и федералният кабинет. Социалистическото правителство на Валония се съобразява с местни антиглобалистки нагласи.

Пол Манет - премиер на Валония: Аз не съм тук, за да създавам проблеми, а напротив, да търся начини да постигнем договор при съответни равнища на защита в социалната сфера, обществените услуги, екологията, правните гаранции, които да са най високите в света. И които утре да станат стандарт, който Евросъюзът ще защитава при всичките си двустранни преговори.

Регион с 3,6 милиона население успя да блокира споразумение между държава с 36 милиона жители и Съюз с половин милиард. Така избледняват шансовете за договорка със Съединените щати, Китай или Индия. Ще има и отражение върху преговорите с Великобритания за Брекзит - от една страна ще бъде трудно Островът да получи свободен достъп до Общия пазар, а от друга - няма да се налага на Лондон да се съобразява например с Валонския парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​150 години български железници
​150 години български железници
Търговското споразумение ЕС-Канада е до финалната права
Търговското споразумение ЕС-Канада е до финалната права