НОВИНИ

Кипърските лидери отхвърлят предложенията за разделяне на острова

Кипърските лидери не са успели да се споразумеят за карта на новите граници на острова и всеки един от тях посочвал предложението на другите като неприемливо. Това заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу след срещата на турските и гърци кипърски власти. Те дори са изпратили писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, в което заявяват, че няма да приемат видените карти.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:34, 14.01.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
кипърските лидери отхвърлят предложенията разделяне острова

Тази седмица започна поредният кръг от срещи по кипърския въпрос в европейската централа на ООН в Женева. Във възобновените преговори за обединението на острова участват президентът на признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република Мустафа Акънджъ и президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис. Разговорите се провеждат под егидата на специалния съветник на Генералния секретар на ООН по кипърския въпрос Еспен Барт Ейде.

Преговорите ще продължат на 18 януари на експертно ниво. Кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ категорично заяви, че гръцката офертата не може да се вземе на сериозно и турците няма да приемат тази карта. Анастасиадис от своя страна заяви, че няма да има сделка без пълното връщане на гръцкия град Морфу.

Плановите карти няма да бъдат оповестявани публично, но ООН се надява, че двете страни все пак ще направят компромис и ще се споразумеят. Кипър е разделен от 1974 г., когато турски войски се разполагат по северните части на острова в отговор на провокиран от Атина преврат на острова, целящ обединение с Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Индийците са най-големите неарабски инвеститори в недвижими имоти в Дубай
Индийците са най-големите неарабски инвеститори в недвижими имоти в Дубай
Атентат в центъра на иракската столица​ Багдад
Атентат в центъра на иракската столица​ Багдад