НОВИНИ

Кирил Ананиев: Никой български гражданин няма да бъде лишен от лечение

Мораториумът върху новите лекарства се налага, защото бюджетът на Здравната каса трябва да бъде стабилизиран. Това заяви за БНТ в първото си телевизионно интервю новият министър на здравеопазването Кирил Ананиев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 01.12.2017 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Той увери, че никой български гражданин няма да бъде лишен от лечение. В студиото на "Денят започва" Ананиев допълни, че се налага преразглеждане на клиничните пътеки. Темата ще бъде обсъдена с Българския лекарски съюз. Първото, с което се е заел новият екип на здравното министерство, е преглед на състоянието на държавните болници.

По думите на здравния министър, бюджета за 2018 г. е по-добър от този за 2017 г., тъй като той позволява да продължи финансирането на доказалите се политики и програми през тази година, като надгражда и такива, които са част от управленската програма на правителството и които допринасят за подобряване качеството на услугите, които се дават на българските граждани.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Има ясно изразени приоритети, в т.ч. един от приоритетите е здравеопазването. Ресурсът, който е отделен за здравеопазване е 4 милиарда 712 милиона лева, което е осигурява ръст на разходите около 485 милиона лева. От тях 407 милиона отиват като допълнителни разходи към бюджета на НЗОК. Този ресурс ще бъде използван предимно за детското и майчиното здравеопазване, профилактиката, ранната диагностика на заболяването, подобряване качеството на медицинските и стоматологичните услуги, електронното здравеопазване.
;

Бюджетът на здравното министерство е 495 милиона лева, има предвидени около 20 милиона лева в централния бюджет, предназначени за увеличаване заплатите на работещите в Спешната помощ, съобщи Ананиев. По думите му, се предвижда и увеличение на заплатите в 4 структури в системата на здравното министерство, които имат важна роля за провеждане политиката му - регионалните здравни инспекции, кръвните центрове, домовете за медико-социални грижи и психиатричните болници, където заплащането беше много ниско.

Кирил Ананиев уточни, че на практика увеличението за тях ще е 15%. Осигурени са и 20 милиона лева за ваксини за децата. Има ръст от 8 милиона лева за репродуктивното здравеопазване, което е сред приоритетите на правителството и ако се наложи, ще се отделят и допълнително средства.

Здравният министър посочи няколко проблема, с които се е заел да се справи. Първото нещо, с което са се захванали с екипа му, е финансовото състояние на лечебни заведения като търговски дружества. Финансовото състоянието на някои от тях е наистина много тежко.

Прави се анализ и ще се предложат конкретни мерки, които да подобрят структурите на заведенията, да оптимизират дейността и по същество да преструктурират системата в частта за държавните лечебни заведения. "По друг начин казано, ще се опитам без наличие на одобрена национална здравна карта, да направим такава само за държавните лечебни заведения", каза още здравният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шарл Азнавур пя и на руски, танцува и изправи на крака публиката си в София
Шарл Азнавур пя и на руски, танцува и изправи на крака публиката си в София
Започва официално 15-ото издание на Българската Коледа
Започва официално 15-ото издание на "Българската Коледа"