НОВИНИ

Китай увеличава военния си бюджет със 7%

Китай увеличава военния си бюджет за 2017 година със 7% спрямо предходната година, обяви днес Пекин. Съобщението беше направено в навечерието на годишната сесия на парламента - Общокитайското събрание на народните представители. Преди дни американският президент Доналд Тръмп обяви, че в бюджета за 2018 залага ръст на военните разходи от 10%.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:24, 04.03.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Официално обявеният военен бюджет на Китай остава под американския, но мнозина наблюдатели подозират, че реалните китайски стойности са много по-високи. За втора поредна година увеличението е под 10 на сто, колкото беше в продължение на почти две десетилетия. За 2016-та перото възлизаше на 132 милиарда евро. Точната сума за 2017 ще съобщи утре китайският премиер Ли Къцян при откриването на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители. Китай отхвърля критики, че представлява военна заплаха, особено за страни по териториални спорове в Южнокитайско море.

Фу Ин, говорителка на парламента: "В последните 10 години по света имаше много конфликти и войни с безчислени жертви и ранени. Колко от тях бяха дело на Китай?"

Военните разходи на Китай са значително по-големи отколкото на страни като Саудитска Арабия, Русия, Великобритания, Франция и Япония. Китай разполага с два милиона души под пагон - най-многобройните въоръжени сили в света, като се изключи НАТО. Според официален Пекин обаче военният бюджет на страната остава относително нисък.

Чен Цу, народен представител: "Бюджетът ни за отбрана за 2017 е 1,32 на сто от БВП, при 1,28 на сто за миналата година. Такова съотношение е много по-ниско, отколкото при Съединените щати, Русия и други велики сили, които заделят средно по около 4 процента. Китай остава дори под средното равнище за света, което е 2,4 процента."

Китай активно строи изкуствени острови в спорни райони на Южнокитайско море. Стига се до спорадични инциденти с кораби на Съединените щати, Виетнам и Филипините. В Източнокитайско море има напрежение с Япония. Китай е за мирен диалог, но в същото време трябва да можем да защитим нашите интереси и суверенитет, посочи днес Пекин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън ще посети Москва
Борис Джонсън ще посети Москва
Избирам да избирам в журналистическия факултет в СУ
"Избирам да избирам" в журналистическия факултет в СУ