НОВИНИ

Китайският президент призова за смекчаване на тона между САЩ и Северна Корея

Китайският президент призова САЩ и Севера Корея да избягват „думи и действия“, които биха довели до още по-голяма ескалация на напрежението на Корейския полуостров. Той разговаря по телефона с американския си колега Доналд Тръмп. Двамата бяха единодушни, че и Вашингтон, и Пекин са за разоръжаване и мир в региона.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:04, 12.08.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Доналд Тръмп заяви, че ако нещо се случи с Гуам, в Северна Корея ще има големи проблеми. И допълни, че се надява Ким Чен Ун да е разбрал наистина колко сериозни са думите му. В частния си клуб в Ню Джърси Тръмп разговаря с държавния секретар Рекс Тилърсън и дипломати. След всички закани американският държавен глава все пак заяви, че се надява, всичко да се подреди.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Никой не иска мирно решение повече от президента Тръмп, това мога да ви кажа. Надявам се, че всичко ще се нареди. Това продължава вече много години. Щеше да е много по-лесно ако проблемът беше решен преди години, преди да са в сегашната ситуация. Но ... ще видим какво ще се случи. Може да са много хубави неща, но има и неприятно решение.
;
Джон Нейтън Динайт, изпълнителен директор на туристически бюро: Все още няма осезаеми ефекти - като отмяна на резервации или нещо подобно, поне в краткосрочен план. Следим ситуацията, имаме запитвания, но уверяваме, че всички на остров Гуам са в безопасност.

Москва изрази притеснения от ескалирането на реториката между САЩ и Северна Корея. Германския канцлер Ангела Меркел също заяви, че размяната на остри реплики не е вярното решение. А като предпазна мярка от евентуално севернокорейско нападение над Гуам, Япония разгърна няколко противоракетни установки в западната част на страната.

;

Тръмп добави, че Вашингтон обмисля нови икономически санкции срещу Пхенян. След обещанието за „огън и ярост“ от страна на Тръмп, Северна Корея обяви, че обмисля атака на тихоокеанския остров Гуам, където се намира американска военна база. Жителите на острова, който е и популярна туристическа дестинация, са спокойни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола полетя от седмия етаж на сграда в Остин, Тексас
Кола полетя от седмия етаж на сграда в Остин, Тексас
Започна ремонтът на Орлов мост в София
Започна ремонтът на Орлов мост в София