НОВИНИ

Клаус Йоханис: Оставка на министър е малко, предсрочни избори е твърде много

Румънският президент Клаус Йоханис излезе пред румънския парламент, с изказване с оценка за кризата в Румъния от последната седмица. Йоханис очерта визията си за развитието на моментната политическа ситуация.

bnt avatar logo
от Стилян Деянов
17:48, 07.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Основната новина от днешното изказване на румънския президент е, че той в пряк текст подчерта, че уважава изборния резултат и не иска предсрочни избори. Така Йоханис обори една от основните тези на управляващите социалдемократи, а именно, че става дума за организиран с помощта на президента държавен преврат.

Клаус Йоханис, президент на Румъния: "На 11 декември СДП постигна голяма победа, но след това чрез една странна стратегия тип камикадзе влезе в челен сблъсък със съществена част от румънското общество. Обещаха нещо по време на кампанията, а започнаха да правят друго."

От друга страна обаче Йоханис каза, че оттеглянето на спорната наредба за промяна на НК и евентуалната оставка на правосъдния министър са твърде недостатъчни, за да покажат, че Социал-демократите са разбрали вината си.

Другата новина на деня идва от реакцията на лидера на социал-демократите Ливиу Драгня, който каза, че не възнамерява да започва действия за отстраняване на президента от длъжност - идея, която не беше изключвана от управляващите в предишните седмици.

Ливиу Драгня, лидер на СДП: "Очаквах реч на обединение, реч, която призовава за спокойствие и стабилност. За съжаление президентът избра да продължи да говори за разделение, за добри и лоши членове на парламента, за добри и лоши румънци."

Въпреки тези стъпки към помирение на Йоханис и Драгня, стана ясно, че разказът на социалдемократите за кризата е съвсем различен и те не виждат вината само у себе си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът с открита приемна в Хитрино
Омбудсманът с открита приемна в Хитрино
Топлофикация не се ангажира със срок за отстраняването на аварията
"Топлофикация" не се ангажира със срок за отстраняването на аварията