НОВИНИ

Кодзиас: Гражданите на съседната страна имат право на самоопределение

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви в интервю за агенция АНА-МПА, че не може да се отнеме правото на съседите неофициално да се наричат "македонци" и да им се наложи как да се самоопределят, предаде агенция МИА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:59, 22.07.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света
кодзиас гражданите съседната страна имат право самоопределение

Кодзиас уточни, че на официално равнище в държавните институции ще се използва името "Северна Македония" и "гражданин на Северна Македония", но всеки отделен човек има право да се самоопределя както желае.

"Ние можем да ги наричаме както искаме, но само тоталитарна държава може да контролира как някой се нарича неофициално", каза Кодзиас.
Говорейки за договора от Преспа, който решава десетилетния спор за името на северната съседка, гръцкият министър няколко пъти посочи, че той е резултат от компромис и отстъпки и от двете страни, тъй като "Гърция не е завладяла северната си съседка, за да й налага своите позиции".

"Ако можеше да се направи по-добър договор, ако вие и аз седяхме у дома и правехме договор, без да съществува другата страна, тогава всичко е наред. Нямаше да я наричаме Северна Македония, а Северна Аляска. И разбира се, ако не съществуваха отстъпките от предишните 25 години, всичко щеше да бъде по-лесно", казва Кодзиас, отговаряйки на въпрос дали договорът от Преспа е най-добрият, който Гърция е можела да сключи.

Миналия месец Гърция и Република Македония подписаха договор, според който бившата югославска република се преименува в Република Северна Македония. Договорът отвори пътя за членство на Република Македония в ЕС и НАТО, блокирано досега от Гърция заради дългогодишния спор за името на северната съседка.

Опозицията и в двете страни не одобрява договора, който още не е влязъл в сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иранският президент Рохани предупреди Тръмп да не дърпа лъва за опашката
Иранският президент Рохани предупреди Тръмп "да не дърпа лъва за опашката"
Камион се преобърна на АМ Хемус край Нови пазар и затруднява движението
Камион се преобърна на АМ "Хемус" край Нови пазар и затруднява движението