НОВИНИ

Кои са кандидатите за президент на Сърбия?

Кой ще е следващият президент на Сърбия - настоящият премиер Александър Вучич, млад бунтар-студент или някой друг от останалите 9 кандидати? 6 милиона и 700 хиляди души гласуват днес за избор на нов държавен глава.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
19:34, 02.04.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Фаворит за поста държавен глава е настоящият премиер Александър Вучич. Под светлината на прожекторите обаче е друг кандидат - 25-годишният студент по комуникации Лука Максимович от Младеновац, известен с псевдонима си Любиша Прелетачевич Бели. "Прелетачевич" е думата, с която сърбите наричат политиците, прескачащи от партия в партия.

Бели е лидер на партията "Не си опитвал сармите" и влиза в образа на безскрупулен политик - лъжец, иронизирайки истинските политици в страната. Пародийните му видеа събират милиони гледания в интернет, а младите хора го подкрепят масово.

Любиша Прелетачевич - Бели, кандидат за президент на Сърбия: "Очаквам победа на първия тур. Искрено пожелавам късмет на всички кандидати и дай Боже всичко да е честно. Нека най-добрият победи, а най-добрият съм аз."

Въпреки оптимизма на Прелетачевич, социолозите предвещават сигурна победа за премиера Александър Вучич. Под негово управление страната умело балансира между Запада и Русия. Сърбия продължава да преговаря с Брюксел за членство в Европейския съюз, като в същото време поддържа близки отношения с Кремъл.

Александър Вучич, кандидат за президент на Сърбия: "Надявам се тези избори да доведат до стабилност и продължаване на икономическите реформи и икономическия успех. Ще видим какво ще се случи, но вярвам, че който и да победи няма дори да си помисли за дестабилизация на Сърбия."

На изборите участват още националистът, който беше съден в Хага и впоследствие оневинен Воислав Шешел, както и Божко Обрадович, чиято партия е по-скоро религиозно ориентирана. Все пак според социолози втори в надпреварата след Вучич е омбудсманът на страната Саша Янкович.

Очаква се настоящият премиер да събере над 50 процента от вота и по този начин да спечели още на първи тур. Право на глас имат и сърбите, живеещи в Косово. 90-те секции, които са отворени там са под надзора на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата образува досъдебно производство за пожара в църквата в Белене
Прокуратурата образува досъдебно производство за пожара в църквата в Белене
Бившият съветник на Тръмп призна за доходи от руски източници
Бившият съветник на Тръмп призна за доходи от руски източници