НОВИНИ

Кои са кюрдските „Сили за защита на народа“ YPG?

Кои са „Силите за защита на народа“ и защо турските власти считат всеки, свързан с тази организация за терорист? Кюрдското военно формирование действа на територията на Сирия и е в първите редици на фронтовата линия в битката срещу „Ислямска държава“. те са подкрепяни от Съединените щати и именно те са в основата за обтегнатите отношения между Вашингтон и Анкара. Според Турция организацията подпомага кюрдските сепаратисти; тя е клон на забранената в Турция ПКК - Кюрдската Работническа Партия.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:30, 28.07.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

„Силите за защита на народа“ (YPG) е кюрдско военно формирование в Сирия. То влиза в състава на коалицията „Сирийските демократични сили“, подкрепяна от Съединените щати. Анкара смята „Силите за защита на народа“ за клон на забранената в Турция Кюрдската Работническа Партия или ПКК. И Турция, и Съединените щати считат ПКК за терористична организация. Двете страни обаче имат различия в стратегията за борба с Ислямска държава.

През юни кюрдското формирование „Силите за защита на народа“ заедно с останалите части от Сирийските демократични сили превзеха район в индустриалната част на сирийския град Ракка след сражения с Ислямска държава. Ракка е де факто е столица на джихадистите и офанзива за освобождаването ѝ започна на 6-и юни. Офанзивата беше предприета от кюрдско-арабската коалиция Сирийски демократични сили.

„Силите за защита на народа“ влизат в нея. Коалицията воюва срещу радикалните ислямисти и се бори за светска, демократична и децентрализирана Сирия. Съединените щати я подкрепят военно, тоест подкрепят и кюрдите от Силите за защита на народа. Вашингтон им доставя оръжие от месец май. Белият дом смята, че това ще помогне в борбата с Ислямска държава.

Турция обаче счита Силите за защита на народа за разклонение на забранената в Турция ПКК или Кюрдска Работническа партия, която се бунтува за автономия и е във въоръжен конфликт с турските власти. Анкара критикува решението на Белия дом да помага на кюрдските Силите за защита на народа.

И двете страни, съюзници в НАТО, са обявили ПКК за терористична организация.

През май американският президент Доналд Тръмп прие турския си колега Реджеп Ердоган седмица след решението си за директни оръжейни доставки за Силите за защита на народа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарите във Франция са овладени
Пожарите във Франция са овладени
Приключи последното заседание за сезона на Народното събрание
Приключи последното заседание за сезона на Народното събрание