НОВИНИ

"18-те книги на 18-годишните"

Обявиха новата инициатива , която ще награди "18-те книги на 18-годишните". Писатели ще посещават училищата и ще влизат в часа на класния. Проучването е на вестник 24 часа и според него последната такава класацията води поредицата на Джоан Роулинг за магьосника Хари Потър. Сред първите заглавия имаше само един български автор Антон Дончев - с книгата "Време разделно". "Властелинът на пръстените", Граф Монте Кристо и "Малкият принц" също са сред любимите четива на младежите.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева Оператор: Павел Дачев
18:00, 18.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
18-те книги на 18-годишните

На прага на пълнолетието повечето млади българи предпочитат да четат съвременна литература, фантастика или да прекарват времето си във фейсбук.

Диян Стаматов бивш заместник-министър на образования: Една част от проучването беше направено и в училището, което ръководя 119-о. Голяма част от децата четат съвременни автори, което е много добре, но за голямо разочарование не четат класици, които са част от учебниците по български език и литература.
Антон Дончев - писател: На новите книги лошото е това, че те пречат да се четат старите книги.

Децата са на друго мнение.

Алекс: Според мен е важно да четеш, това което най-много обичаш и което ти харесва. Не да те карат да четеш.
Ивета: Това, което ги потапя в друг свят. Това, което ги кара да избягат от проблемите, от реалността и ги прави щастливи.

Министерството на образованието и науката подкрепя каузата на 24 часа.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Много страни имат политики вече водим разговори и вероятно ще ги разширим в един по-широк форум и ще ги материализираме в политика да накараме децата пребивавайки в интернет повече време да прекарват в полезно образователно съдържание, в четене на материали, които имат образователна стойност. Тази политика има различни наименования, едното е дигитална медийна грамотност.

Над 600 ученици от цялата страна са се включили в проучването на 24 часа. По думите на Антон Дончев,ако има нещо, което да ни помогне да изберем пътя между светлината и тъмнината, това са книгите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Офроуд по локалните платна на Северната тангента
Офроуд по локалните платна на Северната тангента
БСП сезира Конституционния съд за отхвърлената оставка Делян Добрев
БСП сезира Конституционния съд за отхвърлената оставка Делян Добрев