НОВИНИ

Кой се страхува от Вирджиния Раджи, първата жена кмет на Рим?

Девизът на Вирджиния Раджи, първата жена кмет на Рим, е "Кураж", чието изписване на италиански съдържа нейното фамилно име - coRAGGIo. През юли ще навърши 38 години, което я прави и най-младият градоначалник на столицата в периода след Втората световна война. В цялата история на кметската институция във Вечния град тя е на второ място по младост след херцог Леополдо Торлония (1853-1918 г.), който на 28-годишна възраст е изпълняващ длъжността кмет, а през 1887 година е издигнат за титуляр.

bnt avatar logo
от БТА
15:37, 20.06.2016
Чете се за: 02:14 мин.
По света
страхува вирджиния раджи първата жена кмет рим

Вирджиния Раджи е родена в Рим и израства в изискания квартал Сан Джовани. На 26 години се мести в северната периферия, в квартала Отавия, застроен върху именията на знатни фамилии в края на 40-те години на миналия век и разширен в края на столетието с жилищни блокове, наричани "народни домове". Завършва право в третия филиал на Римския университет. Работи като адвокат по граждански дела в реномираната кантора на Пиеремилио Санмарко, чийто брат Алесандро се прочу като защитник по делата на Силвио Берлускони за данъчни измами и корупция.

Новоизбраната кметица живее със 7-годишния си син Матео недалеч от жилището на съпруга й Андрея Северини, който е тонрежисьор и въпреки физическата раздяла става неин "кръстник" в политиката, склонявайки я да посети някои сбирки на зараждащото се "Движение 5 звезди" на комедийния актьор Бепе Грило. Сега съпругът й посвети сърцераздирателно писмо, започващо с думите "Твоята липса ме убива" и завършващо с обет да я закриля от разстояние, което огласи в интернет. Политиката от векове е най-голямата театрална сцена.

През 2011 г. Раджи встъпва в партията и две години по-късно е вече избрана за общински съветник в столицата. Отговаря за училищното образование, поради което бе обвинена в "даскалско" поведение. На сегашната предизборна кампания дебютира с три ключови думи - законност, честност, прозрачност. После премина към словосъчетанията "вятър на промените", "нежна революция" и "овехтяла партийна политика". Появяваше се облечена в стил "девойката от съседния апартамент" с малки обеци, цветни гривни, едва забележим грим, спортно облекло или черна пола и бяла блуза, а понякога и тъмносиньо сако. В биографичната си справка вписа "любов към планината и подводния спорт, движение на две колела, музика, кино, театър и четене". Любимо произведение: "Малкият принц" на Екзюпери. Медии извън Италия я обявиха за "кандидатка, която се противопоставя на системата", като се позоваха на умелата й работа с левичарски и радикални елементи. Нейните критици контрираха, че това е само изява на "радикален шик" - поза, характерна за някои представители на заможните слоеве, които "олевяват" поради ексхибиционизъм или лични интереси.

Предизборната кампания на Раджи не се размина без традиционните опити за "вадене на скелети от гардероба". Първият бе търсенето на връзка със споменатите съдебни дела на Силвио Берлускони, но оттам нищо не излезе, защото защитникът не е съдружник в адвокатската кантора, а и Раджи няма отношение към наказателни дела. Тогава се разтръби, че е подписала договор с "щаба на Грило", който предвижда солидна глоба, ако се отклони от партийната линия. Такова задължение доброволно са поели всички кандидати на "Движение 5 звезди", което си е чисто вътрешнопартийна работа. Накрая, се намери нещо по-съществено. Оказа се, че е сътрудничела срещу възнаграждение на районната здравна администрация в пристанищния град Чивитавекия в областта Лацио по линия на събиране на неиздължени суми, без да декларира този ангажимент, което е задължително за всички заемащи изборни длъжности. Случаят се изяснява. Към това се прибави и обвинението, че е смекчила позицията си по кандидатурата на Рим за домакинство на Лятната олимпиада 2024, след като бе категорично против.

Крайният резултат е, че Вирджиния Раджи събра два пъти повече гласове от главния си опонент от листата на управляващата коалиция на премиера Матео Ренци. Сега й предстои да изпълни амбициозната си предизборна програма, която включва борба с прахосването на общински фондове, разсрочване на огромния столичен дълг, промени в градското движение, надзор върху търговете, опростяване на бюрокрацията посредством въвеждане на нови технологии, реорганизация на общинската полиция, премахване на ромските катуни, инвестиции в социалната политика и училищното строителство.

Кой се страхува от Вирджиния Раджи? Нейната победа е тревожна за управляващата Демократическа партия (ДП) и драматична за десноцентристката опозиция, която рискува политическо обезличаване в обстановка на вътрешен разпад със застарял и разочарован лидер като Берлускони. И двата лагера се нуждаят от спешно обновление на екипажите и маршрутите. Алтернативата е рухване на двуполюсната система "Ляв център-Десен център", която реално може да се замени с нов модел на противостоене между ДП и "Движение 5 звезди".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След инцидента с двете деца закриват Дом „Пеню и Мария Велкови“
След инцидента с двете деца закриват Дом „Пеню и Мария Велкови“
Лятото идва с пълнолуние
Лятото идва с пълнолуние