НОВИНИ

Красимир Каракачанов: Светът отново се връща в ситуация на Студена война

В студиото на "Още от деня" съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов заяви, че откакто наблюдаваме през последните 10-12 години, светът отново се връща в една ситуация на Студена война. По думите му, от една страна, конфликтът, който съществува между НАТО и Русия, от друга, всичко това, което се случва в Близкия изток. Светът не става по-сигурен, напротив, става все по-опасен, а България е на границата между тези конфликти.

красимир каракачанов светът отново връща ситуация студена война
bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 11.07.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Каракачанов даде пример, че държави като Швейцария и Израел използват наборната военна служба. Държави, като Турция и Гърция също използват наборна военна служба. Също така Дания, Норвегия, Австрия, а в Литва ще я връщат. "Ние трябва да се замислим дали при необходимост със сегашната 30-хилядна българска армия, от която има 5100 незаети места за военнослужещи, можем да се справим в случай на война. За 6 месеца всеки един млад човек може да получи минимума от знания и умения, за да може да изпълни своите задължения, ако тава се наложи", уточни Красимир Каракачанов.

"Ние в нашия законопроект никъде не казваме, че жените трябва да бъдат мобилизирани. Всички мъже, навършили 18 години минават през военна подготовка, не говорим за мобилизация, а за военна подготовка в рамките на 6 месеца. Ние сме внесли два законопроекта - единият е за промени в Закона за въоръжените сили и другите промени са в закона за резерва. Според закона за резерва, предвиждаме да се възстанови началното военно обучение в училище, т.е. елементарната информация за армията. Дори и теоретично, пак е необходимо", обясни още Каракачанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров: България трябва да развива своята професионална армия
Мартин Димитров: България трябва да развива своята професионална армия
Франция след Евро 2016
Франция след Евро 2016