НОВИНИ

Вижда ли се краят на фермерската стачка в Гърция?

Идва ли краят на блокадата на границата с Гърция? Днешният ден премина в очакване струпаната земеделска техника на граничните пунктове да бъде премахната, както решиха на национално ниво в южната съседка. Изтегляне има, но все още близо до граничните платна остават паркирани трактори. Въпреки това, от Сдружението на българските международни превозвачи остават в готовност за блокада, ако гръцките фермери променят решението си.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
17:45, 28.02.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Скарите, които се разпалваха до граничните трасета - не работят, заведенията, в които протестиращите разгорещено спореха за политика, сега са празни.

До преди дни земеделска техника бе паркирана и от другата страна на пункта Промахон, сега обаче са останали трактори само от тази страна. Днес протестиращи фермери на граничния пункт "Промахон" не видяхме, останали са само част от тракторите.

Гръцки гранични полицаи казват, че краят на продължилата месец стачка се вижда, защото в последните дни от границата се изтеглят по 5-6 трактора на ден. Дали това е заради започващата обработка на нивите, нямаше кого да попитаме.

Българин, който от 15-сет години работи в Гърция смята, че хората там са свикнали да стачкуват.

"Те си знаят, по принцип, като правят стачките, постигат нещо. Все пак нещо постигат. - Сега, какво успяха да постигнат? - Засега не мога да ви кажа".

Шофьорите, които пристигаха от Гърция казаха, че осеяните с блокади преди дни пътища към Солун, Атина и Игуменица сега са свободни за преминаване. И фериботите работят нормално.

БНТ: Усеща ли се напрежение в Гърция или се нормализира обстановката?

Шофьор на ТИР: Все още се усеща, но иначе няма блокади. Тук даже ме учудва, че са останали.

Въпреки привидното спокойствие, очакването че границата още утре може да бъде блокирана, остава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двоен атентат в Багдад. Ислямска държава пое отговорност
Двоен атентат в Багдад. "Ислямска държава" пое отговорност
ГДБОП: Бензиностанции мамят с количеството и качеството на горивото
ГДБОП: Бензиностанции мамят с количеството и качеството на горивото