НОВИНИ

Кремъл: Не подкрепяме смяната на българския кандидат за ООН

Съобщенията в българските медии, че Русия уж се е съгласила да подкрепи друг кандидат от България за поста генерален секретар на ООН, а не официално издигнатата Ирина Бокова, не отговарят на истината. Това заяви пред ТАСС говорителят на руския президент Дмитрий Песков.А Руското външно министерство коментира, "че опитите да се повлияе на суверенните решения на страните за издигане на техни кандидати за генерален секретар на ООН са неприемливи и лъжа".

кремъл подкрепяме смяната българския кандидат оон
bnt avatar logo
от БНТ
14:02, 11.09.2016
Чете се за: 00:17 мин.
По света

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки Мун, ще се оваканти от 1 януари. Според съществуващите правила за назначаването претендентът за този пост трябва да събере 9 гласа "за", включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание на ООН за утвърждаване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Засега няма информация за пострадали българи от пожарите в Гърция
МВнР: Засега няма информация за пострадали българи от пожарите в Гърция
Световно първенство по сърф за кучета
Световно първенство по сърф за кучета