НОВИНИ

Кристалина Георгиева: За мен е чест да бъда номинирана за ген. секретар на ООН

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева излиза в неплатен отпуск, докато трае кампанията ѝ за избор за генерален секретар на ООН. Това съобщи на пресконференция днес говорител на ЕК.

bnt avatar logo
от БТА
13:42, 28.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Той уточни, че днес председателят на комисията Жан-Клод Юнкер е дал разрешение на Георгиева да ползва неплатен отпуск. Временно длъжността на Георгиева ще бъде изпълнявана от еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

Премиерът Бойко Борисов и зам.-председателят Георгиева съобщиха на Юнкер решението на българското правителство да я номинира за поста в ООН. Юнкер одобри молбата на Георгиева за неплатен отпуск през октомври, добави говорителят.

По неговите думи, в периода на отпуск Георгиева и ЕК ще направят необходимото, за да има ясно разделение между дейностите, свързани с нейната кандидатура и работата ѝ като еврокомисар. Това ще бъде направено при пълна прозрачност, допълни говорителят.

А на страницата си във Фейсбук Кристалина Георгиева качи изявление по повод номинацията ѝ:

Кристалина Георгиева: За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за генерален секретар на Организацията на обединените нации. Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения.
;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брад Пит пропуска премиера на документален филм заради семейното си положение
Брад Пит пропуска премиера на документален филм заради "семейното си положение"
Френското правителство представи бюджет с данъчни облекчения за 1 милиард евро
Френското правителство представи бюджет с данъчни облекчения за 1 милиард евро