НОВИНИ

Критики към предложението на ЕК за мигрантите

Ден след като Европейската комисия предложи вариант за справяне с мигрантската криза, критиките към него продължават. Комисията отново разчита на солидарност между европейските страни, но засега се сблъсква с твърдия отказ на няколко държави да участват в схемата, въпреки заплахата от високи глоби.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:36, 05.05.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Комисията предлага на всяка една страна да бъде определена квота за прием на желаещи убежище. Квотата ще се определя от населението на държавата и от БВП. Ако страната откаже да приема бежанци, ще трябва да плаща за всеки неприет по 250 хиляди евро, които ще отиват в държавите, където има прекалено много чакащи убежище.

Страните от Вишеградската четворка, които отхвърлиха подобна идея още миналата година, и сега останаха на същото мнение. Чехия обяви, че е изненадана, Словакия също изрази резерви, а Унгария и Полша бяха по-остри:

Витолд Вашчиковски, министър на външните работи на Полша: Все още се чудя дали е сериозно, защото звучи като идея, обявена на първи април.
Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария: Това е просто изнудване. Концепцията за квоти е улица без изход и моля Комисията да не тръгва пак по нея.

В Рим германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Матео Ренци защитиха споразумението с Турция и предложенията на Комисията и отново призоваха за европейска солидарност:

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Или ще защитаваме външните си граници, при това заедно, или рискуваме да се върнем към национализма. Това означава да се лишим от свободното движение. Предизвикателството не е за Гърция, Германия или Италия, а нещо, с което трябва да се справим заради бъдещето на Европа. В този дух обсъдихме прогреса, който постигнахме при споразуемението с Турция. Евросъюзът, Германия и Италия са готови да изпълнят обещанията си, надяваме се, че същото се отнася и за Турция.
Матео Ренци - премиер на Италия: Изразихме нашето пълно несъгласие и в някои отношения дори шок от позицията на нашите австрийски приятели за прохода Бренер. Тази позиция е погрешна и остаряла. Тя не е оправдани от някаква спешна ситуация, въпреки че не бих я оправдал и при спешна ситуация.

Не е ясно какви промени ще претърпи предложението на Европейската комисия. Един от проблемите, според анализатори, е че не е ясно колко бежанци ще бъдат приети, нито в какъв период ще работи механизмът. Страните не са убедени и в ефикасността на връщането в държавата, откъдето са дошли, на незаконно пребиваващите в Европейския съюз мигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ротондата пред Централна гара ще има нов облик
"Ротондата" пред Централна гара ще има нов облик
Премиерът подкрепи исканията на българите в чужбина за Изборния кодекс
Премиерът подкрепи исканията на българите в чужбина за Изборния кодекс