НОВИНИ

Лекари от Шуменската болница поискаха оставката на ръководството

Оставка на ръководството на Шуменската болницата и финансова ревизия поискаха медиците от Шумен. Напрежението е заради увеличение на част от заплатите, което е в нарушение на колективния трудов договор. Медицинските работници са обезпокоени, че след обединението с болницата в Нови пазар финансовото състояние на здравното заведение се е влошило. От ръководството заявиха, че изготвят оздравителен план, с който да се повишат приходите от основна дейност. Притесненията обаче са, че с новия рамков договор цените на клиничните пътеки не са променени вече 10 години.

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 01.03.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Медицинските специалисти изразиха безпокойството си от финансовото състояние на болницата. Според тях болницата е пред фалит.

Йорданка Маринова - медицинска сестра: "Защо преди година и половина нашата болница беше на 5-6 място, защо само за година и половина защо започваме да говорим за оздравителен план... Ние не се борим само за заплати, ние се борим за нормални условия на труд".
Д-р Росица Страшимирова: "Ние искаме да запазим тази болница, защото тя е гръбнака на Шуменска област, защото тя покрива нуждите на Разград, Търговище, Силистра, Дулово".

Заради недостига на лекари и медицински сестри се налага те да дават дежурства в няколко отделения.

Илка Данева, медицински фелдшер: "Аз работя на три още допълнителни места...погледнете ми моля ръцете... Ние работим на 8-часов работен ден, което е противозаконно".
Д-р Геновева Белчева: "В тази болница са работили по 28 анестезиолози, сега сме 8, а няма младо поколение, ето затова да се замисли управата".

Протестиращите настояват заплатите на лекарите да бъдат между 1000 и 1200 лева, на медицинските сестри между 830 и 1030, а на санитарите 480 лева. Ако исканията не бъда изпълнени до 10 март, ще стачкуват ефективно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва официално разследване срещу Франсоа Фийон
Започва официално разследване срещу Франсоа Фийон
Синдикати и работодатели подкрепиха работата на кабинета
Синдикати и работодатели подкрепиха работата на кабинета