НОВИНИ

Ливан и Саудитска Арабия на прага на война

Лидерът на шиитската групировка Хизбула - Хасан Насрала, заяви в телевизионно обръщение, че Саудитска Арабия е обявила война на Ливан. Той обвини Рияд, че е принудил премиера на Ливан да подаде оставка, за да дестабилизира страната си.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
08:46, 11.11.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Остри думи, неофициално обявяване на война и напрежение, което може да разпали нови конфликти в Близкия Изток. Така премина поредната нощ на обвинения между Саудитска Арабия и ливанската шиитска групировка "Хизбула". Според лидера на групировката задържането на премиера на Ливан е обида срещу страната.

И въпреки че премиерът Саад Харири е отявлен критик на "Хизбула" нейният съюзник Иран, част от ливанците смятат, че той е заложник на Рияд. В своето обръщение по телевизията Хасан Насрала заяви, че Саудитска Арабия насърчава Израел да нападне Иран, но това според него ще струва много скъпо на агресора.

Хасан Насрала, лидер на Хизбула: "Не се стремете да елиминирате Хизбула. Ако саудитсите искат да ни атакуват както Йемен или се опитат да накарат някой друг да го направи, те няма да елиминират Хизбула."

Саудитска Арабия вече посъветва гражданите си да не пътуват до Ливан, а онези, които са в страната в момента - да я напуснат възможно най-бързо. Същото направиха Кувейт и Бахрейн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов скандал с приближен на Тръмп
Нов скандал с приближен на Тръмп
Готови ли са за зимата центровете за временно настаняване?
Готови ли са за зимата центровете за временно настаняване?