НОВИНИ

Любопитната страна на референдума

Британците гласуват на избори винаги в четвъртък от 1935 година насам. Дълго време причините за тази особеност не бяха известни за масовата публика и днес тълкуванията са различни. Сред любопитните факти, свързани с днешния вот, са част от заглавията в британската преса.

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 23.06.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

"Денят на независимостта". "За семейството, пенсията и заплатата - не скачайте в тъмното, гласувайте: оставаме". По оригиналност се упражняваха и колегите им от континенталните издания - "Сбогом Европа" и "Кой е вътре" са на първа страница във френския печат. В германския напомниха за спорния английски гол от световното през 1966 г. Най-продаваният вестник Билд обещава, ако британците гласуват за оставане, германците да им признаят този гол. И още нещо: ако Великобритания остане, вече само германци ще играят лошите във филмите за Джеймс Бонд.

;

И още една британска традиция на избори: публикуването в Туитър на снимки на чакащите пред бюрата домашни любимци. Така кучетата и днес се намесиха в политиката, въпреки проливния дъжд. Някои се шегуват, че са отишли да гласуват само заради кучешкия парад. Без него референдумът във Великобритания би бил една важна исторически, но скучна процедура.

А в призивите за гласуване се включи и самият Джеймс Бонд или поне Даниел Крейг - актьорът, който за последно влезе в ролята на агент 007. Той качи в интернет своя снимка, облечен с тениска с която призовава за оставане в ЕС.

Още една британска актриса - Ема Уотсън, популярна от историите за Хари Потър, се включи агитирането. Екранната магьосница призова милионите си последователи в Туитър да гласуват, но не уточни дали е за или против членството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоахим Гаук: Българската икономика се движи с включена ръчна спирачка
Йоахим Гаук: Българската икономика се движи с включена ръчна спирачка
Проект за подобряване на плаването по Дунав
Проект за подобряване на плаването по Дунав