НОВИНИ

Люксембург призова за изключване на Унгария от ЕС

Унгария трябва да бъде изключена от Европейския съюз заради "мащабното нарушаване" на основните европейски ценности. За това призова външният министър на Люксембург Жан Аселборн в интервю за германския вестник "Ди Велт". Изказването на Аселборн предизвика остра реакция на Будапеща и вероятно ще разпали страстите преди срещата на върха на Европейския съюз в Братислава в петък.

люксембург призова изключване унгария
bnt avatar logo
от БНТ
15:38, 13.09.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В интервюто Аселборн дава за пример отношението на унгарските власти към бежанците, независимостта на съдебната система и свободата на медиите. Унгарският първи дипломат Петер Сиярто веднага отвърна и нарече покровителствен и арогантен призива на люксембургския си колега, а Жан Аселборн, който днес е на посещение в Русия защити изказването си пред германския вестник.

Словесната престрелка между двамата избухва не само в навечерието на срещата в Братислава, но и преди референдума на 2 октомври в Унгария за задължителното разселване на мигранти в Европейския съюз.

Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария: Жан Аселборн обиди много сериозно Унгария и унгарския народ. По всичко личи, че той е много притеснен от настоящата ситуация в Европа и от факта, че той отдавна не е в кръга на политиците, които могат да бъдат приемани сериозно. Унгарският народ е първият в Евросъюза, който ще има възможността да вземе решение за един наистина важен въпрос, свързан с бъдещето ни. За разлика от Жан Аселборн ние се вслушваме в гласа на народа.
Жан Аселборн, министър на външните работи на Люксембург: Първата ни среща ще бъде в Братислава, където на дневен ред е проблемът Брекзит. Но ще го кажа ясно - Брекзит има решение. Не можем, обаче, да решим проблема с оцеляването на блока, ако забравим същността и ценностите на Европейския съюз. Коментарите ми пред германския вестник не са насочени срещу един народ, а срещу неговите лидери.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваните в Германия сирийски бежанци са свързани с атентаторите в Париж
Арестуваните в Германия сирийски бежанци са свързани с атентаторите в Париж
Арестуваха кмета на Перущица и още петима
Арестуваха кмета на Перущица и още петима