НОВИНИ

М. Попова: Работата с Истанбулската конвенция не е до един елементарен подпис

Аз ще съм последният човек, който ще каже, че е против ратификацията на Истанбулската конвенция. Но мен много ме интересува как ще бъде изпълнявана тази конвенция и ще наложи ли тя промяна на нашата конституционна идентичност. Това заяви бившият вицепрезидент Маргарита Попова в "Денят започва с Георги Любенов".

Росица Белева
от Росица Белева
10:18, 14.01.2018
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Според нея трябва да се изчистят недоразуменията в превода на Истанбулската конвенция и да се видят всички мерки в пакет.

Маргарита Попова, бивш вицепрезидент: Искам да видя автентичния превод на Конвенцията, искам да видя всички мерки, които нашата власт предвижда с изменение в различни закони, включително и в НПК или Закона за домашното насилие. Когато видим всички мерки в пакет, тогава аз ще мога да преценя дали тези изменения в цялостното законодателство ще наложат промяна на нашата конституционна идентичност. Това е лековато твърдение, което граничи с много висока доза самонадеяност, да не кажа с глупост, да кажеш ти на този етап в днешния ден, че няма да се наложи да си променяш Конституцията. Преди да видиш целия пакет, ти не можеш да кажеш дали ще се наложи да си промениш конституционната идентичност. В тази конвенция изрично е написано, че когато се налага, трябва да бъдат направени промени и на конституционно, и на законодателно ниво.

Попова посочи още, че липсва юридически дебат по този въпрос, който ще даде много политически отговори и ще засегне много социологически проблеми.

Огромна е политическата отговорност на хората в момента, които са поставили на масата решаването на този въпрос. Политическата отговорност е на народните представители и дано те да не станат обект на насилие, за да гласуват противно на тяхната съвест, заяви Попова.

Маргарита Попова, бивш вицепрезидент: Не се казва в тази конвенция колко сериозни и обхватни мерки тя наистина предвижда за защита на половете от дискриминация, за защита на жените и децата от насилие. Не се казва какви очаквания има за създаване на нови институции, ако е необходимо една или повече. Не се казва, че тази конвенция предвижда една международна група. Тя е предвидила свой собствен орган на ниво Съвета на Европа, който орган веднъж на две години ще идва и ще мониторира наравно с всички други органи, които до момента са провеждали мониторинг по тези въпроси. Това означава, че когато си сложиш подписа под тази конвенция, трябва да знаеш как ще я изпълниш.

Попова обясни още, че всеки мониторинг е придружен с оценка. Изпълняваш ли си задълженията по защита правата на човека, или не. Този орган предвижда създаване на много сериозна институция. Вероятно с участието на много хора на ниво Съвет на Европа със страшно високи заплати, хора снабдени с имунитет и привилегии, което показва, че работата е съвсем сериозна.

Един куп неправителствени организации, които работят по тези теми, очакват да бъдат разпределени големи финансови ресурси, за да се изпълняват задълженията. Това нещо ще се случи и тука, те също ще упражняват мониторинг, ще комуникират на европейско ниво с този нов международен орган, който се предвижда в конвенцията. Така че работата не е съвсем до един елементарен подпис, смята Попова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млад предприемач развива бизнес с ръчно направени сапуни
Млад предприемач развива бизнес с ръчно направени сапуни
Улични портрети на столичния булевард Витоша
Улични портрети на столичния булевард "Витоша"