НОВИНИ

Мария Габриел получи подкрепата на Жан-Клод Юнкер

Българската номинация за еврокомисар Мария Гариел получи подкрепата на председателя на Европейката комисия Жан-Клод Юнкер. Той потвърди и ресора, който смята да й възложи - цифрова икономика и общество. Новината дойде след днешната среща на Габриел с Юнкер в европарламента в Страсбург.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:21, 16.05.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Срещата между Мария Габриел и Жан-Клод Юнкер продължи по-малко от един час. Двамата се познават отдавна и не е било необходимо тя да бъде интервюирана дълго на Юнкер. След края на срещата Жан-Клод Юнкер изпрати писмо до председателя на европарламента Анотнио Таяни, с което го осведомява, че Мария Габриел ще бъде назначена за следващия български еврокомисар, ако тя премине изпитанието пред Европейския парламент.

Самата Габриел коментира пред БНТ, че е много щастлива от тази номинация. Тя изрази специални благодарности на Жан-Клод Юнкер и на българския министър-председател Бойко Борисов.

Мария Габриел: "С мисъл за гражданите на България и на Европа приех номинациата на българското правителство и на министър председателят Бойко Борисов. Днес, с много голямо чувство за отговорност приемам доверието, с което председателят на Европейската комисия Юнкер дава на България, защото този ресор е изключително важен. Важен за нашите икономики и общества, важен за бъдещето на Европа. Днес ние получаваме един невероятен шанс да покажем, че обединението гради бъдещето е фраза, в която имаме възможност да дадем съдържание. Бъдещето това са новите технология, но в услуга на нашите икономики и общества."

Всички български евродепутати бяха доволни от номинацията на Мария Габриел, също така и от ресора. Това е един от приоритетните ресори на комисията Юнкер. Изграждането на единен цифров пазар е сред основните неща, които Жан-Клод Юнкер обеща.

Светослав Малинов евродепутат: "Това ще бъде успешен еврокомисар. Традицията да имаме успешни еврокомисари ще се спази. Доколкото разбираме днес интервюто с Юнкер е минало много успешно. Човек, който е изградил цялата си политическа кариера в рамките на ЕП и е доказала, че е в състояние да се справя бързо с много трудни и обемни задачи."
Ангел Джамбазки еувродепутат: "Надявам се първият високотехнологичен град да бъде в България. Това е възможно да се случи. Таке че откриват се хоризонти, крайно време беше България да запълни тази празнина. ще говорим с нея разбира се и за привличане на седалище на европейска агенция на българска територия. Оптимист съм и мисля, че има какво да се свърши. Още веднъж й пожелавам здраве и успех. Може да разчита на подкрепата на българските представители, аз съм убеден в това."
Филиз Хюсменова евродепутат: "Смятам, че тя ще се впише бързо и адекватно в Колежа на еврокомисарите. тя натрупа достатъчно опит в Европейския парламент. Мисля, че е подготвена за този висок пост. Впечатляващо у нея е нейната работоспособност и последователност. Смятам, че това са качества, които ще й бъдат много полезни."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Ангелкова и посланик Макаров обсъдиха сътрудничеството в туризма
Министър Ангелкова и посланик Макаров обсъдиха сътрудничеството в туризма
Жителите на четири русенски села пият вода със завишено съдържание на хлор
Жителите на четири русенски села пият вода със завишено съдържание на хлор