НОВИНИ

Марк Зукърбърг се извини пред Сената

Главният изпълнителен директор на "Фeйсбук" Марк Зукърбърг поднесе във вторник личните и официалните си извинения пред американския Сенат за допуснатите грешки в защитата на личните данни и политическата манипулация. Изслушванията в американския Конгрес продължават и днес.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:53, 11.04.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг отговаря на въпроси на американски парламентаристи. Централна тема бе защитата на личните данни. Зукърбърг отново се извини, че компанията му не е направила достатъчно, за да предотврати злоупотреби и пое цялата отговорност. По време на продължилото 5 часа изслушване в американския Сенат 33-годишният милиардер трябваше да се справи и с въпроса като този - дали би се чувствал комфортно да съобщи името на хотела, в който е отседнал миналата нощ.

Марк Зукърбърг, основател на Фейсбук: Не.

Не бе подминат и въпросът за „Кембридж Аналитика“, откъдето започна скандалът. Данните на около 87 милиона потребители се озоваха в ръцете на британската фирма за анализ на данни преди Фейсбук да започне да въвежда ограничения през 2014 г. След това фирмата е работила за предизборния екип на Доналд Тръмп в кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г.

Ейми Клобучар, сенатор от Минесота: Бившият служител на „Кембридж Аналитика“ Кристофър Уaйли каза, че неправомерно получените данни от Фейсбук може да се съхраняват в Русия. Съгласни ли сте с тази възможност?
Марк Зукърбърг, основател на Фейсбук: Сенаторе, не ми е известно подобно нещо. Но една от стъпките, които трябва да предприемем, е да се направи пълно разследване на всички системи на Кембридж Аналитика, за да разберем какво са правили, дали все още имат данни, дали са премахнали данни. Има законни начини за действие.

Зукърбърг посочи още, че ще отнеме време, но необходимите промени за ограничаването на подобни злоупотреби ще бъдат завършени успешно.

Компанията и нейният директор попаднаха под ударите на мощна критика заради слаба защита на личните данни на потребителите. Изслмушванията продължават и днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дървета, носени от силното течение на Дунав, късат плаващите знаци
Дървета, носени от силното течение на Дунав, късат плаващите знаци
Ще ремонтират часовниковата кула в Дупница
Ще ремонтират часовниковата кула в Дупница