Манолова: 8 млн. лв са възстановените заплати на ощетени от нагли работодатели

Националният омбудсман представи годишния си доклад за свършеното през 2018 г. в полза на гражданите. Каква е равносметката на институцията - гост в Сутрешния блок на БНТ беше Мая Манолова.

от БНТ
08:23, 01.04.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

12 800 жалби са подадени към националния омбудсман през 2018 г. Нарастването на броя им е показател за нарастването на проблемите. Ако видите, че нямам работа, да знаете, че всичко в България е наред, коментира Манолова.

Мая Манолова, национален омбудсман: Най-често хората се оплакват от действия на монополни дружества - топлофикации, ВиК, мобилни оператори, колекторски фирми, банки. Следват ги социални проблеми - неизплатени заплати, забавени обезщетения, на трето място са проблеми, свързани със собствеността, териториални устройства, все повече стават т.нар. екологични жалби.

През годината имаше сериозни победи, извоювани от гражданите и институциите на омбудсмана. Над 8 млн. лв бяха неплатените заплати, които бяха възстановени на ощетени от работодателите си служители, което показва, че 10 пъти е нараснала сумата, която хората са получили в случаите на нагли, некоректни работодатели, обясни омбудсманът.

По думите на Манолова, дружеството "Топлофикация" може да изглежда по съвършено друг начин - да уважава своите клиенти, да стимулира тези, които плащат редовно сметките си.

Манолова каза още, че в рамките на тази година, една от основните цели на омбудсмана ще бъде приемането на предложенията за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, засягащи основно действията на мобилни оператори и други монополисти на пазара.

По думите на Манолова, предложенията са съдът да може да обявява служебно клаузи в договорите за нищожни и съответните суми да не бъдат събирани от потребителите.

Мая Манолова, национален омбудсман: Внасям за четвърти път тези предложения, този път на моя страна е и Европейската комисия, която предупреди България, че ако не защити гражданите си срещу банките и монополите, ще има санкции.

И още - за работата на омбудсмана по жалбите срещу сигналите за застрояване на зелени площи, както и повече за кампанията "Великден за всеки", вижте целия разговор с Мая Манолова във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Андрей Новаков: Излизаме по-силни след скандала с апартаментите
Андрей Новаков: Излизаме по-силни след скандала с апартаментите
Една от най-богатите рускини загина в самолетна катастрофа
Една от най-богатите рускини загина в самолетна катастрофа