НОВИНИ

Мерки за сигурност и на връх Бъдни вечер

Девети заподозрян е бил арестуван и обвинен в Белгия във връзка с ноемврийските атентати в Париж, съобщиха днес от Брюксел. Задържаният е с белгийска националност. Така и на връх Бъдни вечер темата за терористичната заплаха напомня за себе си. Кървавите събития от ноември няма да отменят Коледа във Франция, но мерките за сигурност и там, и другаде по света на празника се засилват.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:47, 24.12.2015
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Франция е в извънредно положение след атентатите от 13 ноември, но Коледа и Нова година представляват още по-голямо предизвикателство за сигурността. Властите посочиха като особено рискови места църковните и коледните служби, за които се събират огромен брой хора. Атака срещу такава цел за радикалните ислямисти би била послание с голяма символична сила. Затова и служителите в самите храмове, и енориашите бяха призовани да се включат в мерките за сигурност.

Антоан дьо Романе свещеник в "Нотр Дам д Отьой", Париж: Тази вечер енориаши с означителни ленти на ръцете ще проверяват хората на влизане в църквата. Ще затворим някои от вратите, за да се съсредоточим върху главния вход. Така ще напомним на всички да са бдителни.

За хората такова претърсване пред църква е необичайно и изненадващо, но реакциите не са негативни.

Шарл Фонтеньо, жител на Париж: Приемам, защото това е част от сегашните ни тревоги.

За празничния сезон са засилени и проверките на американските летища. Нападението в Сан Бернардино, свалянето на руския самолет над Синай са част от новите поводи за повече усърдие в претърсването, още повече че тестове през годината как се провеждат те, са дали незадоволителни резултати.

Необичайно повишаване на тревогата на втората жълта степен има от днес в Пекин. Причината е информация на поне четири западни държави за потенциална заплаха срещу техни граждани на и около Коледа. Рисковата зона е популярният сред туристите квартал Санлитун, в който има дипломатически мисии и много заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За традициите и за духа на Бъдни вечер
За традициите и за духа на Бъдни вечер
Ивет Лалова се присъдени към Българската Коледа
Ивет Лалова се присъдени към "Българската Коледа"