ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
Проверка на БНТ: Колко сме склонни да похарчим за подаръци?
Чете се за: 02:25 мин.
Външният министър за починалия в САЩ българин: Имам...
Чете се за: 01:45 мин.
Полицаи от Кюстендил разбиха престъпна група за...
Чете се за: 01:15 мин.
Мръсен въздух в София: И днес в градския транспорт се...
Чете се за: 00:45 мин.

ЗАПАЗЕНИ

Месопроизводители срещу нелоялната конкуренция на пазара

bnt avatar logo от Автор: Здравка Русева, Оператор: Борис Колев
A+ A-
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Вносът на евтино месо от Западна Европа и Румъния залива пазара и подбива цените на българските производители. За проблема алармира председателят на Асоциацията на свиневъдите Добрин Папазов. От бранша смятат, че цена от 4,50 - 5 лева в магазина за...

Месопроизводители срещу нелоялната конкуренция на пазара

Вносът на евтино месо от Западна Европа и Румъния залива пазара и подбива цените на българските производители. За проблема алармира председателят на Асоциацията на свиневъдите Добрин Папазов. От бранша смятат, че цена от 4,50 - 5 лева в магазина за килограм свинско е нереална.

Добрин Папазов е производител на свинско месо от 25 години. Убеден е, че колкото и една ферма да свива разходите, крайната цена на продукта в магазина не може да е по-ниска от 6-7 лева за килограм. Според него причината за дъмпинга е свръхпроизводството на земеделски стоки в Европа, както и затворения руски пазар заради ембаргото.

Д-р Добрин Папазов, собственик на свинеферма: "При себестойност от 2 лева ние продаваме на 1,60 - 1,70 на килограм живо тегло."

Според производителите във вносното месо се инжектират разтвори, които повишават теглото му. Това ощетява потребителите, които за по-малко количество плащат повече.

Д-р Добрин Папазов, собственик на свинеферма: "Когато сложите месото на скара или тиган, виждате какво водно съдържание изтича от него. Всичкото това са солеви разтвори, които го оводняват, вдигат рандемана и съответно свалят цената."

За да спрат нелоялната конкуренция на пазара, производителите ще настояват за законови промени. Третираните меса да бъдат на отделен щанд в магазините, а върху етикетите да се посочат вложените добавки, дата на транжиране, време за транспортиране и доставка до съответната витрина.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?