Вносът на евтино месо от Западна Европа и Румъния залива пазара и подбива цените на българските производители. За проблема алармира председателят на Асоциацията на свиневъдите Добрин Папазов. От бранша смятат, че цена от 4,50 - 5 лева в магазина за...
Вносът на евтино месо от Западна Европа и Румъния залива пазара и подбива цените на българските производители. За проблема алармира председателят на Асоциацията на свиневъдите Добрин Папазов. От бранша смятат, че цена от 4,50 - 5 лева в магазина за килограм свинско е нереална.
Добрин Папазов е производител на свинско месо от 25 години. Убеден е, че колкото и една ферма да свива разходите, крайната цена на продукта в магазина не може да е по-ниска от 6-7 лева за килограм. Според него причината за дъмпинга е свръхпроизводството на земеделски стоки в Европа, както и затворения руски пазар заради ембаргото.
Д-р Добрин Папазов, собственик на свинеферма: "При себестойност от 2 лева ние продаваме на 1,60 - 1,70 на килограм живо тегло."
Според производителите във вносното месо се инжектират разтвори, които повишават теглото му. Това ощетява потребителите, които за по-малко количество плащат повече.
Д-р Добрин Папазов, собственик на свинеферма: "Когато сложите месото на скара или тиган, виждате какво водно съдържание изтича от него. Всичкото това са солеви разтвори, които го оводняват, вдигат рандемана и съответно свалят цената."
За да спрат нелоялната конкуренция на пазара, производителите ще настояват за законови промени. Третираните меса да бъдат на отделен щанд в магазините, а върху етикетите да се посочат вложените добавки, дата на транжиране, време за транспортиране и доставка до съответната витрина.
Полицаи от Кюстендил разбиха престъпна група за разпространение на наркотици