НОВИНИ

Мевлют Чавушоглу пристигна в Москва

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е пристигнал в руската столица. Новината идва от говорителя на турското външно министерство Орхан Гизигил.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
21:49, 19.12.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света
мевлют чавушоглу пристигна москва

След убийството на руския посланик Андрей Карлов в изложбената зала в Анкара тази вечер се появиха съмнения, че Чавушоглу ще отложи участието си в тристранната среща. Турското външно министерство осъди остро покушението и го определи като терористичен акт, поръчителите на който ще понесат отговорност пред съда.

Турция и Русия заедно с други партньори правят всичко възможно за ликвидиране на тероризма и решителните действия ще продължат, този случай няма да сложи сянка върху двустранните ни отношения се посочва в изявлението.

Турските медии цитират коментар на зам.председателя на Комитета по отбрана и сигурност при Руската Дума Франц Клинцевич по повод публичната екзекуция на посланика в Анкара. „Целта е Турция и Русия, Москва и Истанбул да се противопоставят взаимно. Нямам никакво съмнение, че това е дело на радикалните ислямисти, без значение дали са от Ислямска държава или Ал Нусра. Очевидна е целта да ни отмъстят за Сирия“, посочва той пред Риа Новости.

Според него обаче Турция трябва да отговаря за липсата на достатъчно сигурна охрана на висшия руски дипломат, още повече, че убийството става след серия от терористични атентати. Руската информационна агенция Интерфакс, цитирана от турската А Haber, посочи за поръчител на убийството организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Същото твърди и руската държавна телевизия Россия 24.

Веднага след като бе установена самоличността на похитителя Мевлют Мерт Алтънташ, бяха задържани майката и сестра му, и отведени за разпит в полицейската дирекция. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви това тази вечер пред журналисти, и уточни, че атентаторът от 2,5 г. е служител в специалните полицейски части, роден през 1994 г.

Той посочи, че животоспасяващите действия в болница Гювен са се оказали безуспешни и изрази искрени съболезнования към семейството и близките на мъртвия дипломат. Двама гости на церемонията по откриването на фотоизложбата са ранени – единият в крака, другият в ръката от стрелбата, настанени са за лечение в същата болница.

„Това е огромна провокация. Този грозен терористичен акт изпрати куршум в двустранните отношения“, коментира Сойлу.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици  пеят за Българската Коледа
Ученици пеят за Българската Коледа
Камион се вряза в коледен базар в Германия, има загинали
Камион се вряза в коледен базар в Германия, има загинали