НОВИНИ

Министър Росен Желязков води разговори в Брюксел за пакета "Мобилност"

Българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков се срещна днес в Брюксел с финландския министър на транспорта, с председателя на транспортната комисия в новоизбрания Европарламент и с евродепутати от различни политически групи. Темата на разговорите беше съдба на пакет "Мобилност". Още от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:32, 24.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

В края на мандата си предишният Европарламент прие на първо четене спорния за България пакет "Мобилност".

Окончателното му гласуване трябва да стане от този Европарламент. Мистър Желязков разговаря днес по темата с финландския си колега. Страната пое от 1 юли председателството на Съвета на Европейския съюз и тя ще води триалозите между парламента, комисията и държавите-членки.

Росен Желязков - министър на транспортна, информационните технологии и съобщенията: Ние очакваме финландците да бъдат наистина честен и справедлив посредник между всички позиции в европейските държави, които в момента виждате, че са разделени.

За да започват триалози обаче трябва да има мандат от комисията по транспорт. Новият стар председател на комисията Карима Дели смята в края на септември да подложи на гласуване даването на мандат.

Според министър Желязков обаче не е ясно дали до тогава вече ще има номиниран нов комисар по транспорта и дали ще да определени докладчиците по пакета от евродепутатите.

Росен Желязков - министър на транспортна, информационните технологии и съобщенията: Така че, септември месец дали ще има решение на транспортна комисия за даване на мандат е много условно. Бих казал, че в момента позицията е 50% да се продължи с триалози, 50% да имаме ново разглеждане в парламента.

По време на всички свои срещи днес Желязков е потвърдил, че България остава непреклонна по отношение на пакета "Мобилност" и ще продължи да търси най-изгодното за страната ни решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мълър: Докладът не оневинява напълно Тръмп
Мълър: Докладът не оневинява напълно Тръмп
189 души са засегнати от изтичането на данни от НАП
189 души са засегнати от изтичането на данни от НАП