НОВИНИ

189 души са засегнати от изтичането на данни от НАП

След хакерската атака в сървърите на приходната администрация, най-много лични данни са разкрити за 189 българи, съобщиха от НАП. Специалисти от приходната агенция, нотариуси и финансисти дадоха отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с нерегламентирания достъп до масивите на НАП. Те са публикувани на сайта на агенцията. Един от съветите е хората да сменят своя Персонален идентификационен код, за електронния подпис нямало риск. От Камарата на нотариусите увериха, че няма опасност чрез източените лични данни да се извършат измами с движими или недвижими имоти.

Николай Минков
от Николай Минков
19:22, 24.07.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Близо едноседмичната вътрешна проверка в НАП е установила, че за много малък брой хора, с изтекли лични данни, има реална заплаха от злоупотреби.

Росен Бъчваров- говорител на НАП: За 189 души са разпространени незаконно данни за трите им имена, ЕГН, адрес, номер на личната карта, от кого е издадена и каква е валидността. Понеже за тези лица има относително по-висок риск някой да злоупотреби с техните лични данни, ние ги уведомяваме персонално и по телефон, и чрез електронната поща, за да им дадем набор от практически съвети, какво да направят. За останалите 4 млн. души, за които частично са изтекли данни, няма нужда да сменят личните си карти.

В момента се проверява дали са нанесени и други щети при атаката в НАП.

Росен Бъчваров- говорител на НАП: Това, което в момента колегите извършват в продължение на дни, е да сравнят дали изтеклата информация е тъждествена с информацията налична в НАП, защото когато става въпрос за такъв неоторизиран достъп, манипулации, намеси, заличавания и добавяния са съвсем възможни.

Резултатите от проверката на комисията за защита на личните данни ще са готови на 16-ти август.

От камарата на нотариусите увериха, че няма опасност на базата на изтеклите ЕГН-та от масивите на НАП да бъде извършена кражба на самоличност, а от там и незаконно придобиване на движимо или недвижимо имущество.

Всеки незаконен опит се засича чрез информационната нотариална система, свързана с всички масиви за лични данни в страната.

Красимир Анадолиев- председател на Нотариалната камара: Нотариусът има възможност да влезе в националната база "лични данни", да провери самоличността, визуално, да провери автентичността на личната карта, която му се представя, с оглед противодействие на кражбата на самоличност.

Чрез нотариалната система е пресечена и потенциалната възможност за злоупотреба с банкови пълномощни.

Красимир Анадолиев- председател на Нотариалната камара: Банките имат възможност и достъп до системата за проверка на качените пълномощни, представени пред тях.

В нотариалната система се събира и информация за промяна в собствеността на фирмите у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Росен Желязков води разговори в Брюксел за пакета Мобилност
Министър Росен Желязков води разговори в Брюксел за пакета "Мобилност"
Президентът Радев посети военно-въздушната база в Хърватия
Президентът Радев посети военно-въздушната база в Хърватия