НОВИНИ

От БАБХ увеличават ​контрола на продукцията, която излиза от свинефермите

Освен в Русе, бедствено положение заради вируса е обявено в Плевен и Разград. От Българската агенция по безопасност на храните повишават контрола на продукцията, която излиза от свиневъдните ферми. Целта е да се гарантира, че в търговската мрежа няма да бъде допуснато заразено месо.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:12, 24.07.2019
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Темата влезе и в политическия диалог. От БСП търсят политическа отговорност за разрастването на заразата. От ГЕРБ ги призоваха да не политизират темата. БСП посочиха, че повече от 2 години предупреждавали още преди заболяването да влезе от Румъния в България. Според управляващите са предприети всички мерки за справяне с проблема.

;

Общият брой на огнищата от африканска чума по домашните свине достигна 19. Голяма част от случаите са с нерегистрирани прасета. Засегнатите големи свинекомплекси вече са два - в Николово и Бръшлен. От началото на годината са регистрирани 20 случая на заразени диви свине. Въпреки че вирусът предизвиква все по-голямо притеснение в стопаните, много хора не осъзнават сериозността на болестта, алармират от Агенцията по безопасност на храните. Има случаи на изхвърлени мъртви прасета, повалени от чумата, което е предпоставка за разпространение на болестта.

;
Александра Митева - началник на отдел „Здравеопазване на животни" в БАБХ: Имаме популация голяма от домашни свине в нерегистрирани обекти, които биват укривани от нас, от нашите ветеринарни колеги. Колегите ни са в позиция да ходят да обикалят по села да търсят нерегистрирани свине.

Агенцията по безопасност на храните следи стриктно пътя на месото от засегнатите ферми до магазина 35 дни назад във времето. Ако бъде открито заразено месо в кланиците, вариантите са два - те да бъдат подложени на висока термична обработка, при която вирусът умира, или да бъде унищожено в екарисаж.

Любомир Кулински - БАБХ: Стъпка по стъпка, ден по ден назад ще вървим, за да проследим къде е отишло добитото месо и какво е произведено от него"
Александра Митева - началник на отдел „Здравеопазване на животни" в БАБХ: Всяка седмица се изпращат лабораторни проби и те се изследват и всяка пратка, която пътува до кланица, тя е с лабораторен резултат отрицателен за наличието на инфекция.

От Агенцията по безопасност на храните за пореден път подчертават, че заболяването не е опасно за хората, но хората са един от разпространителите на заразата. Затова трябва да бъдат спазвани и редица превантивни мерки.

Александра Митева - началник на отдел „Здравеопазване на животни" в БАБХ: Забрана за хранене с кухненските отпадъци, тези, които ходят по горите с цел лов, за гъби или туризъм просто, желателно е да не отглеждат домашни свине или ако го правят, да нямат контакт с тези си дрехи. Повтаряме се многократно, но човек, минал през инфектирана зона в гората с ботушите си, може да пренесе заболяването вкъщи.
Пенка Манева - БАБХ: Забрана за хранене на животните с прибрано зърно нова реколта, което не е престояло 60 дни с оглед елиминирането на вируса на африканската чума по свинете. Забранява се изхранването на свине с прясно окосена трева, като се забранява употребата на слама като постеля, което не е престояло 90 дни.

Африканската чума има 100% смъртност при свинете. Животните умират от заболяването до 2 дни, след като вирусът се развие. Кратката продължителност на живота на болните прасета не е предпоставка да не бъде извършвано умъртвяване, убедени са експертите.

Александра Митева - началник на отдел „Здравеопазване на животни" в БАБХ: Безобразно би било да оставим животните да се доразболяват, да страдат от заболяването и да ги оставим сами да умрат.

Агенцията по безопасност на храните вече е поискала техническа и финансова помощ от ЕС. Тя може да е до 75% от всички направени разходи за мерките, които агенцията е приложила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неофициално: Търговският директор на Тад Груп е привлечен като обвиняем
Неофициално: Търговският директор на "Тад Груп" е привлечен като обвиняем
Извънредни мерки заради заразата с Африканска чума по свинете
Извънредни мерки заради заразата с Африканска чума по свинете