НОВИНИ

Мирен план на сирийската опозиция

План за политически преход и край на пет-годишния конфликт представиха в Лондон фракции на сирийската опозиция. В същото време сирийски опозиционни активисти съобщават за десетки случаи на задушаване след като правителствената авиация е хвърлила варели с хлор в сирийския град Алепо. Сирийската армия отрича употреба на задушливия газ.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:36, 07.09.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Над 80 души са били откарани в болница заради задушаване след като правителствен хеликоптер обгазил с хлор контролирания от бунтовници и гъсто населен квартал Ас Сукари, твърдят сирийски опозиционни активисти.

Както виждате, има големи разрушения. Варелите съдържаха хлор. Има редица случаи на задушаване, засегнати са и много деца. В този район има предимно цивилни, тук няма военни обекти.

Сирийската армия отрече употребата на хлор и определи обвиненията като опит на бунтовниците да отклонят вниманието от пораженията си. Алепо е разделен на две от юли 2012-та- източната част е под контрола на бунтовниците, режимът държи западните квартали.

"Визия за Сирия" е озаглавен мирният план на сирийския опозиционен Върховен преговорен комитет. Планът бе представен в Лондон от Рияд Хиджаб, който избяга през 2012-а, докато заемаше поста премиер на Сирия.

Предлагат се шест месечни преговори с режима при пълно примирие, след това Асад трябва да предаде властта на правителство на националното единство, което да управлява 18 месеца и да организира избори. Хиджаб предупреди, че ще бъде отхвърлено всяко споразумение на Русия и Съединените щати за съдбата на Сирия, ако то се различава от изложения план.

Рияд Хиджаб - главен преговарящ на сирийската опозиция: Ако договореното от Русия и Съединените щати се различава много от стремежите на сирийския народ, ние няма да го приемем. Не е възможно да приемем оставане на Башар Асад през този преходен период нито за шест месеца, нито за ден, и дори за минута. Русия и Съединените щати са наясно с това.

Междувременно турският президент Ердоган заяви, че е готов заедно със Съединените щати да изтласка Ислямска държава от сирийската ѝстолица Рака. Русия днес предупреди, че турските действия може да влошат още повече обстановката в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Лом търсят алтернативен маршрут за натоварения трафик
В Лом търсят алтернативен маршрут за натоварения трафик
Банка ДСК се извини за проблема с картовите плащания
Банка ДСК се извини за проблема с картовите плащания