НОВИНИ

Мицотакис представи програмата на правителството си

Взимам думата с надеждата, че ще направя ново начало в нашия политически живот, защото с изборите на 7 юли приключи десетилетие на икономическо, социално и културно изоставане, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в началото на своето обръщение по време на тридневния дебат в парламента в Атина.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:43, 21.07.2019
Чете се за: 01:22 мин.
По света
мицотакис представи програмата правителството

Кириакос Мицотакис представи програмата на новото правителство, говори за шест истини, т.е. за приоритетите в шест области, като се започне с намаляване на данъците, приватизация, намаляване на бюрокрацията, обявяване на промени в здравеопазването и образованието, промени в избирателния кодекс и предоставяне на възможности за гласуване на живеещите в чужбина гърци, обеща по-голяма сигурност за гражданите и други подобни.

„Истина номер едно: гърците плащат по-малко данъци и икономиката върви напред. С нови инвестиции и много нови работни места“, заяви Мицотакис, обявявайки намаляване на данъците за бизнеса, намалявайки ДДС върху продуктите от 13 на 11% и данъка върху недвижимите имоти от 24 на 22%. Той посочи, че тези промени ще бъдат част от новия закон, който ще бъде внесен за гласуване в парламента следващата седмица.

Мицотакис обяви ускоряване на приватизацията, ще продаде 30% от летището в Атина и ще има нов опит да приватизира гръцката рафинерия.

По отношение на общественото здравеопазване, което гръцкият премиер нарече истина номер 2, каза, че ще има нови работни места за 2000 души, лекари и парамедици, и подчерта, че законът за забрана на тютюнопушенето на обществени места ще бъде незабавно приложен.

„Въоръжена с технологии, държавата ще се бори с бюрокрацията“, каза Мицотакис, а в третата истина обеща, че ще има промени в избирателния кодекс, сред които ще има възможност да гласуват и гърците, живеещи в чужбина.

В образованието приоритетът на гръцкото правителство е заетостта на 4500 учители по дефектология, но също и премахването на университетския имунитет, при което полицията няма право да предприема действия вътре в сградите на факултетите. „Имунитетът на беззаконието и престъпността се премахва. Университетите са изпразват от коктейли молотов, предизвикатели на безредици и наркодилъри и се връщат на студенти, преподаватели и служители“, каза Мицотакис.

В допълнение, Мицотакис спомена и сигурността на гражданите като основно демократично право, каза, че ще бъдат наети 1500 нови полицаи, ще бъде осигурено ново оборудване и оборудване за полицията през следващите шест месеца, а през 2020 г. нови патрулни превозни средства и мотори, и обяви промени в Наказателния кодекс.

Шестата истина на гръцкото правителство се отнася до външната политика и международната позиция и ролята на Гърция, и в тази част Мицотакис се спря накратко върху Споразумението от Преспа с Македония.

Мицотакис обяви пет проекта в Атина и Солун, включително прехвърлянето на атинския затвор в селището Коридалос в пространство извън града, разрушаване на съоръжения от сегашния затвор, а на негово място изграждане на голям парк.

В правителствената програма, според обявеното от Мицотакис, е пълното премахване на употребата на пластмаса през 2021 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Индия ще направи нов опит да изпрати свой космически апарат на Луната
Индия ще направи нов опит да изпрати свой космически апарат на Луната
Жана Дарк от Прокуратурата изгоря
"Жана Д'арк от Прокуратурата" изгоря