НОВИНИ

Гласът на хората без глас: Монтел Уилямс ексклузивно за БНТ

Освобождаването на американските затворници от Иран не трябваше да се обвързва с ядреното споразумение. Това заяви в ексклузивно интервю за БНТ Монтел Уилямс - лицето на кампанията за освобождаване на един от американците, които бяха в затвор в Иран. Монтел Уилямс стъпи преди часове на българска земя и даде първото си интервю за европейска медия пред международния редактор Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:12, 19.01.2016
Чете се за: 03:42 мин.
По света

Той е една от най-големите телевизионни звезди в Съединените щати, детронира Опра Уинфри, морски пехотинец, инженер и бизнесмен. Но днес Монтел Уилямс е по всички новини зад океана заради нещо съвсем различно - той е лицето на кампанията за освобождаване на един от американците, които бяха в затвор в Иран.

Тоня Димитрова: Монтел Уилямс - телевизионна звезда, водещ, продуцент, бизнесмен. Представете се на българските зрители. Кой е Монтел Уилямс?

Монтел Улямс: В Съединените щати, ако сте идвали, почти преди 20 години, започнах ток шоу, което се казваше Монтел Уилям шоу, а по-късно името остана само Монтел. В продължение на 17 години предаването беше в дома на всеки американец пет дни седмично. Може би знаете Опра Уинфри, много хора я познават. Когато започнах моето шоу, нейното предаване вече беше в ефир заедно с още 4 други. Опра печелеше награди Еми 6 поредни години.

Когато за първи път ме номинираха за наградата Еми, аз станах първият, който детронира Опра и спечелих Еми, бях номиниран много пъти. Моето предаване се излъчваше ежедневно до 2008-ма година, но после започнах друг вид продуцентска работа, правим много голяма част от рекламите и бизнес видео за Съединените щати. така, че съм доста често в ефир заради рекламите и хората ме виждат постоянно.

Монтел Уилямс: Винаги съм заемал позиция по сериозни политически въпроси, макар да съм политически независим. Служил съм 22 години в американската армия преди да започна телевизионното ми шоу. Бил съм морски пехотинец и съм служил във Военноморския флот. Точно затова съм ангажиран в много въпроси, свързани с ветераните. Ние преживяваме много тежки времена в Щатите, заради всички войни има толкова много войници, които се завръщат у дома и за съжаление нашето правителство не се грижи правилно за тях, не получават добро здравеопазване. И аз се превърнах в глас за ветераните в Америка, който резонира в цялата страна. Когато се случва нещо, както сега - Амир Хакмати, един от 4-те заложници, които бяха освободени от Иран, всеки в страната знае, че аз съм ангажиран с неговия случай.

Тоня Димитрова: Това е следващият ми въпрос. Вие сте навсякъде по новините в Съединените щати. Току-що дадохте интервю за телевизия Фокс. Как бяхте ангажиран с освобождаването на 4-мата американци от Иран?

Монтел Уилямс: Един от заложниците е Амир Хакмати - той е морски пехотинец. Той беше арестуван в Иран, защото беше ирански американец. Той е роден в Съединените щати и никога не беше посещавал Иран. Баба му е била на смъртно легло, била е много болна. но баща му също е бил болен и не е можел да отиде и да види собствената си майка. Предполагам, че има иранска традиция най-големият син да изпълни задължението на своя баща. Амир отпътува за Иран, за да види баба си преди тя да умре. Получава виза, иранското правителство му казва, че всичко е наред. Но в момента, в който каца го арестуват за измяна. А той никога не е бил иранец, винаги е бил американец. Това се случва преди 4 години и половина.

През първите две години нашето правителство не направи нищо. И когато разбрах за този случай, бях напълно обезумял. Започнах заедно с още няколко телевизионни журналисти в Америка, ние започнахме кампания с хаштаг - освободете Амир сега. Натискът, който ние оказвахме като известни личности върху правителството, ги накара да започнат преговори, за да ги измъкнат оттам.

Тоня Димитрова: Вие поддържате връзка със семейството на Амир. Какво ви разказват те в този момент?

Монтел Уилямс: Вчера... Отлетяхме за България в събота. Преди да тръгнем ми казаха, че Амир е в посолството на Швейцария и ще го освободят, а сестра и семейството му все още бяха в Съединените щати. Кацнах в София в 3 часа следобед в неделя, а те все още не бяха напуснали Иран. Семейството му и сестра му, която беше най-големият му защитник, ми пишеше съобщения, а аз й казах - в момента, в който го видиш прегърни го от мен. Снощи в 6 часа вечерта бяхме в ресторант тук в града и получих две съобщения.

Първото беше от зетят на Амир, в което той ми пишеше, че точно в тази момент вървят към него. 10 секунди по-късно сестра му ми изпрати негова снимка. това е снимката, която са направили около 12 секунди. Всички бяха широко усмихнати. Имах възможност да разговарям с тях и те ми казаха, че се прибират у дома. Веднага щом се върна в Съединените щати в петък, още в събота ще отида в дома му и надявам се той ще бъде там.

Тоня Димитрова: Освобождаването на заложниците съвпадна с обявяването на ядрената сделка с Иран за изпълнена. Смятате ли, че тази сделка е стъпка в правилната посока, след всичко, което знаете за правителството в Иран?

Монтел Уилямс: Този свят е изправен пред един от най-трудните периоди, като нации и като планета. Има толкова много държави, които имат възможността да прекратят нашите животи само за секунда. Тази сделка, която беше сключена - аз не съм политик, който я е договарял. В Америка има хора, които се оплакват отново и отново. Но в края на краищата ако това споразумение даде на света по-мирен период и отнеме възможността на една държава да унищожи всички нас, тогава смятам, че тя е необходима. Дали смятам, че тя трябваше да бъде обвързвана с освобождаването на нашите 4-ма заложници, НЕ. Смятам, че те трябваше да бъдат освободени преди сделката да бъде подписана.

Тоня Димитрова: Има много критики срещу Обама за тази сделка, а вие имахте много емоционална реакция в Туитър по повод на критиките...

Монтел Уилямс: Сделката за освобождаването на заложниците - ние ги изтъргувахме срещу 7 дребни престъпници, които не са извършвали нещо нередно спрямо американци, а по-скоро са нарушили санкциите. От моя гледна точка - в Съединените щати всяка седмица освобождаваме затворници, които не са излежали присъдите си, заради препълнени затвори и защото престъпленията им не са толкова тежки, че да трябва да бъдат там 20-30 години. Аз нямам проблем с 7-те иранци, които бяха освободени в замяна на нашите американци, нямам никакъв проблем с това. В Съединените щати има много хора, които се оплакват, но аз им казвам - Амир беше там в продължение на 1 600 дни, ако 7 затворници на средна възраст могат да го измъкнат, освободете ги! нали! Това е моята гледна точка.

Тоня Димитрова: Благодаря ви много за това интервю г-н Уилямс и продължавайте да бъдете гласът на хората, които са без глас!

;

Монтел Уилямс даде интервюто за БНТ веднага след като сe включи на живо в новините на FOX NEWS от студиото в БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина съоснователят на Ийгълс Глен Фрай
Почина съоснователят на "Ийгълс" Глен Фрай
Освободените американски затворници от Иран се срещнаха със семействата си
Освободените американски затворници от Иран се срещнаха със семействата си