НОВИНИ

Московчани не искат да напуснат старите "Хрушчовки"

Програмата за събаряне на износените жилищни сгради в Москва се превърна в политически проблем за руските власти, след като хиляди московчани организираха масови протести този месец срещу планираното им изселване от собствените им жилища.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
09:45, 03.06.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Не случайно ги наричат "хрушчовки". Тези пет-етажни блокчета са строени в Москва в края на 50-те години по нареждане на тогавашния съветски лидер Никита Хрушчов в името на показни резултати, но не на качеството. Издигнати са по бързата процедура - за около месец, с тесни и евтини жилища.

Нина Румянцева, пенсионерка: "Колко още да се мъчим. Ние тук не живеем, ние просто съществуваме. В центъра на Москва има такива небостъргачи, а до тях - руини, нашите домове".

Сега хрушчовките са включени в мащабна програма на московското кметство по събарянето на общо 4564 стари жилищни сгради. Но не всички техни обитатели са съгласни - защото са вложили много пари в ремонт на апартаментите си и защото казват, че правата им на собственост не са защитени.

Кари Гугенбергер, московчанка: "Обещават ни, че ще ни дадат прекрасни, нови, великолепни жилища, но това са само думи. Не вярваме в това.

Кари Гугенбергер е сред активистите, които през последния месец организират многохилядни протести с искане за гаранции на правата на живущите и оставка на кмета Сергей Собянин.

За мнозина протестите имат основание. Законът за реновацията още не е приет от парламента, а според медийни публикации едва половината от сградите, предвидени за събаряне, не са годни за саниране. Хората се питат дали събарянето на жилищата не е просто с цел да се освободи място за ново строителство и да се облагодетелстват строителните предприемачи в гъстозастроената и скъпа Москва.

Опозиционни политици допускат, че зад програмата за реновация се крие корупция.

Генадий Гудков, опозиционен политик: "Реновацията е корупция, това са 60 млрд. долара бюджетни пари, които няма да бъдат похарчени за гражданите Русия, а ще бъдат прибрани в нечии джобове".

Московското кметство даде право на хората да гласуват в интернет дали искат жилищната им сграда да бъде съборена. Резултатите ще станат ясни в края на месеца, но за мнозина вече е ясно, че сегашният спор лесно може да прерасне в политически въпрос по-малко от година преди президентските избори в Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Традиционният поход от Асеновград до хижа Марциганица
Традиционният поход от Асеновград до хижа Марциганица
Сезонът на домашните ремонти
Сезонът на домашните ремонти